h

SP: Niet te vroeg snoeien

5 november 2010

SP: Niet te vroeg snoeien

De Rotterdamse wethouder van financiën, Jantine Kriens (PvdA), gaf vanochtend bij RTV Rijnmond toe dat de financiële ramingen van de gemeente zijn gebaseerd op onzekerheden “die je nu nog niet precies weet”. De SP heeft dat al eerder vastgesteld en vindt dat je op zo'n wankele basis niet in het wilde weg moet gaan snoeien in voorzieningen en subsidies.

“Als je te vroeg en te rigoreus snoeit, loop je het risico dat er straks helemaal niks meer gaat bloeien”, zegt SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn. De SP-fractie roept het Rotterdamse college en de coalitiepartijen op de begroting voor 2011 bij te stellen en af te zien van draconische bezuinigingen op onder meer de bijzondere bijstand, gehandicapten en diergaarde Blijdorp.

Volgens de Kleijn loopt het college te veel achter voorspellingen van ambtenaren in Den Haag en Rotterdam aan. Niemand weet precies hoe het regeerakkoord uitwerkt voor gemeentes. Bovendien hebben we te maken met een minderheidskabinet. De kans dat er de komende jaren flinke gaten geschoten worden in het pakket van achttien miljard aan bezuinigingen – door de tweede kamer en door maatschappelijke druk – is erg groot.

De Kleijn pleit er dan ook voor om voor 2011 geen maatregelen te nemen die veel pijn doen voor Rotterdammers met een kleine beurs, of die onomkeerbare schade aanbrengen aan de stad, zoals met de bezuiniging op Blijdorp dreigt te gebeuren.

“Mijn voorstel is om in 2011 alles op alles te zetten om dat niet te laten gebeuren. Er zitten nog tientallen miljoenen aan onbestemde spaarpotjes in de begroting die we kunnen inzetten voor 2011. Die kunnen we gebruiken om de slechte snoeiplannen waar we een jaar later wel eens veel spijt van zouden kunnen krijgen ongedaan te maken. We moeten niet net doen alsof de bezuinigingen van het college in gewapend beton gegoten zijn. Het is een keuze van het college om te snoeien op Blijdorp en de armoedebestrijding, geen onvermijdelijkheid. Het kan ook wel degelijk anders.”

U bent hier