h

"De echte strijd moet nog gevoerd worden"

12 november 2010

"De echte strijd moet nog gevoerd worden"

Gisteren besprak de gemeenteraad de begroting voor 2011. De SP-fractie is teleurgesteld over het resultaat. De SP wil dat de kosten van de crisis en de bezuingingen niet afgewenteld worden op de Rotterdammers met de zwakste schouders. De fractie stelde voor om de voorgenomen bezuinogingen op de bijzondere bijstand, de individuele voorzieningen van de WMO en de daklozenopvang ongedaan te maken. Maar de coalitie partijen PvdA-VVD-D66-CDA hielden helaas vast aan hun in gewapend beton gegoten bezuinigingsplannen. De SP fractie stemde daarom - net als Leefbaar Rotterdam en GroenLinks - tegen de begroting.

Fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Dit college heeft honderden miljoenen aan bezuinigingen die tienduizenden Rotterdammers zwaar zullen treffen alvast ingeboekt. Maar ze hebben nog geen idee hoe ze dat gaan doen en wat de gevolgen zullen zijn. De echte strijd moet nog gevoerd worden. De SP zal zich de komende tijd blijven inzetten voor een beter en sociaal Rotterdam. Hopelijk met veel andere Rotterdammers. Op het stadhuis zijn we even uitgepraat. Het is nu tijd voor actie."

De SP-fractie stemde tegen de bezuinigingen op Diergaarde Blijdorp, voor de overkapping van de 's Gravendijkwal en maakte zich hard voor het behoud van de schoolbuitenhuizen en de werkweken voor Rotterdamse scholieren.

Toch werden een aantal voorstellen van de SP aangenomen door een meerderheid van de raad.

Op voorstel van de SP moet het college flink gaan bezuinigen op haar eigen ondersteuning, dienstreizen, representatie en ceremoniële taken. Leo de Kleijn zei het zo in de raad: "Wat ons betreft moet u eerst maar eens snijden in het echte eigen vlees. Dat wil zeggen in het bestuurlijke zitvlees."

Een meerderheid van de raad was het verder eend met de SP dat er in het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid meer aandacht moet komen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. De gemeente moet zich inzetten om de positie van werkende armen in de stad te verbeteren.

Ook werd een motie van de SP-fractie aangenomen onder het motto 'Niemand mag door de bodem zakken'. De bezuinigingen van de gemeente en het kabinet mogen er niet toe leiden dat Rotterdammers door de bodem van de beschaving zakken. Het stadsbestuur moet dat de komende tijd nauwgezet volgen en meteen maatregelen nemen als mensen toch door die bodem heen dreigen te zakken.

U bent hier