h

Pop in Rotterdam: Wat krijgen we terug?

13 september 2010

Pop in Rotterdam: Wat krijgen we terug?

Het is bekend. Rotterdam kent een kaalslag wat het popaanbod betreft. Geen middelgrote podia meer, geen WATT, geen Waterfront en geen plannen voor een nieuw podium in het centrum. Geen grote bands, geen nieuwe bands en geen (eigen) muziektalentontwikkeling meer in Rotterdam. En als klapper op de vuurpijl komt er misschien ook geen urban podium; De Nieuwe Oogst. Er wordt niets gezaaid, dus zal er ook weinig te oogsten te zijn in de toekomst. Gaat cultuurwethouder Laan hier ook met een zeis door heen? Kale velden zo ver het oog reikt? Zo wil de SP niet in de toekomst van de popsector turen. De SP wil er wat aan doen.

De SP vindt dat Rotterdam niet zonder poppodium kan. Het Rotterdamse SP-gemeenteraadslid Josine Strörmann: ''Rotterdam heeft recht op een goed middelgroot podium in het centrum zoals andere middelgrote steden dat wel hebben. Zoals er een schouwburg, een Doelen, een bibliotheek en een bioscoop zijn hoort daar ook een poppodium bij. We zijn blij met Rotown, Exit en in de toekomst Worm in het centrum maar deze podia hebben een grote broer nodig. Zij zijn de springplank. Het grote podium is het doel.''

Politici durven hun vingers niet meer te branden

Binnenlands talent en nog niet in Nederland bekende bands treden wel op in Rotown. Echt heel grote namen komen sowieso niet als er geen fatsoenlijk podium staat. Dus voor het imago van Rotterdam en economisch gezien is een stad zonder echt poppodium ook niet slim. Natuurlijk is er Ahoy maar dat is van een heel ander kaliber. Dat is heel groot, massaal, heeft weinig sfeer, kent geen ruimte voor experimenten en het is geen honk voor muziekliefhebbers en bovenal geen echt poppodium. 
 
Wethouder Laan heeft een streep gezet door WATT, Waterfront was na de fusie met WATT al verdwenen. Een motie van SP-raadslid Josine Strörmann voor een nieuw podium, een locatie en geld in het te herontwikkelen CS gebied werd van de tafel geveegd. Iedereen wil wel een nieuw podium, maar durft geen plek aan te wijzen en is bang. Politici durven hun vingers nergens meer aan te branden na het 'WATT-debacle'. De SP wil structureel iets nieuws neer te zetten in plaats van aan te modderen.

Wat nog meer niet?
 
De Nieuwe Oogst, voorheen het urban podium, dreigt het volgende slachtoffer van Laan te worden. Er wordt maar geen beslissing genomen. De directie van de Nieuwe Oogst hoort voortaan nog liever 'nee, het gaat niet door' dan 'misschien wel, misschien niet'. Al een jaar wachten ze daar of ze iets kunnen doen. Een verbouwing is nodig, vooral akoestisch gezien. Het geld wordt verspild aan inhuren van geluidsapparatuur. Verder programmeren ze bij andere podia en clubs zoals Off Corso. Maar dat schept alleen nog maar meer onduidelijkheid bij het publiek. Wat is waar? Wie of waar is De Nieuwe Oogst?
 
De rest van de Maassilo staat overigens ook nog leeg. Kunnen jongeren niet eisen dat dat hun ruimte wordt? Het Jongerenjaar, Your World, is immers mislukt, zo kan de gemeente het een beetje goed maken.
 
De Nieuwe Oogst, het tijdelijke poppodium van Rotterdam?
De Nieuwe Oogst, het tijdelijke poppodium van Rotterdam?

Nieuwe en oude muziek- en popinitiatieven worden ook niet ondersteund of zelfs in de weg gezeten door het OBR, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Deze logge gemeentedienst heeft te veel macht en is niet echt handig in het succesvol maken van culturele initiatieven. Het OBR vraagt torenhoge huren en de gemeente vindt het dan gek dat bedrijfjes en initiatieven hun broek niet op kunnen houden. Maar in het helpen zoeken naar een locatie zijn de OBR-ambtenaren helemaal geen held. De Muziekfabriek is al vele jaren op zoek naar een locatie. De plannen zijn er net als de professionals en de muzikanten die in de rij staan om te oefenen maar er is geen plek, volgens OBR, en geen financiële toenadering.

En wethouder Laan doet niets. Ze sluit de tenten. Ze schuift beslissingen voor zich uit. Woensdag 15 september zou in de commissie JOCS (o.m. cultuur) over De Nieuwe Oogst gesproken worden. Josine Strörmann (commissielid JOCS): ''Maar helaas wordt er weer niets besloten 15 september, de wethouder gaat zich nogmaals beraden. Alweer. Nog geen twee weken geleden was er een popdebat, een dag later een conferentie met iedereen uit de popsector in TENT, waar de wethouder overigens halverwege wegging.'' De beslissing over de broodnodige verbouwing van dit podium wordt nu voor de derde keer uitgesteld.
 
Een nieuw podium naast het Centraal Station

De SP wil dat wethouder Laan zich verdiept in de geschiedenis en vooral de toekomst van de Rotterdams popsector. De SP pleit al jaren, en nu nog steeds, voor een nieuw poppodium in het centrum. Een locatie dat zich leent als poppodium en dus geen oude bioscoop of zo. Het gebeid rondom het Centraal Station wordt tot 2030 helemaal opnieuw ontwikkeld. In het gebied naast het Centraal Station past een podium. Dat weten we. Er wordt in dit plan veel geïnvesteerd in allerlei panden, bedrijven en hoogbouw. Daar kan volgens de SP best een podium bij. Dat geld is er. Rotterdammers en bezoekers van buiten weten dit nieuwe podium te vinden want het is dichtbij bij het station in het dan hippe CS-kwartier; City Lounge.
 
Strörmann: ''Als we daar vandaag mee beginnen kan het over drie of vier jaar af zijn en kan er in die tijd ergens anders geprogrammeerd worden. Telkens op een andere locatie of een 'vaste' tijdelijke plek, het maakt niet uit. De Nieuwe Oogst zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn. Maar het belangrijkste is dat er hoe dan ook binnen een jaar een, eventueel tijdelijk, podium moet zijn." Want als dat niet gebeurt bloedt de Rotterdamse popsector dood, aldus de deelnemers van het popoverleg.
 
Alles kan maar niemand wil of durft. De SP wil het plan voor een nieuw podium in het CS- kwartier verder uit laten werken door de wethouder. Maar de politieke wil is er niet, ook niet in de gemeenteraad.
 
De SP wil wel wat terug. Josine Strörmann: ''Samen met de popsector gaan we er voor vechten. De Rotterdamse jongeren, de muziekliefhebbers en muzikanten willen wat terug!''

Edwin de Voigt

Teken de petitie voor een nieuw poppodium in Rotterdam

U bent hier