h

Fotoverslag manifestatie op de Coolsingel: 65 blijft 65!

22 november 2009

Fotoverslag manifestatie op de Coolsingel: 65 blijft 65!

Ze waren er allemaal: vakbondsmensen, SP’ers, Rotterdammers, mensen elders uit de Randstad, jong en oud. Zaterdag 21 november, van elf tot één gezamenlijk in actie voor een AOW-leeftijd die 65 moet blijven. In Rotterdam op de Coolsingel was de grootste manifestatie, maar ook in Assen, Deventer en Eindhoven waren grote manifestaties. Georganiseerd door de vakbonden, gesteund door de SP.

Carrie interviewt

Op het podium interviewde Carrie vakbondsleden over hun werk in de zorg of in de bouw. Ook Sinterklaas kwam op het podium: “65 jaar. Blijf ervoor stáán, anders geen kadootjes!” Vakbondsbestuurders spraken de menigte toe. Onder andere Henk van der Kolk: “Kabinet: als deze snode plannen doorgaan, weten we jullie te vinden!” en Agnes Jongerius: “In 2004 streden we samen met de leider van de PvdA. Maar nu heeft Bos zijn rode jas uitgetrokken.”

Pas het begin
SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Agnes Kant deelde natuurlijk SP-soep uit en sprak met veel mensen. Haar viel vooral de actiebereidheid op: “Mensen zijn boos. Er is enorme actiebereidheid. Ze voelen zich door de SP gesteund en vinden het geweldig dat we hier ook zijn.” De opkomst was goed; de schattingen liepen uiteen van 5.000 (teletekst), via 12.000 (Niek Stam) en 15.000 (Nu.nl) tot 20.000 (een Rotterdamse politieagent). Agnes Kant: “De regeringspartijen zullen het wel proberen te bagatelliseren. Wat zij zich niet realiseren, is dat dit pas het begin is.” SP-Kamerlid Paul Ulenbelt:“De opkomst is bijzonder hoog, zeker als je bedenkt dat de regering in alle media flink de ruimte hebben gekregen om iedereen het gevoel te geven dat het allemaal al besloten is. Er is nog helemaal niets besloten!”

Niek Stam

Strijd
FNV’er Niek Stam, die op het podium de duizenden actievoerders opriep te blijven strijden, was zelf ook strijdbaar. Stam: “Het is aan de mensen of ze willen knokken. Alleen mensen zelf kunnen opkomen voor hun eigen rechten. Wat daarvoor nodig is, is een sterke vakbeweging. En een sterke vakbeweging krijg je door strijd!” Niek Stam riep mensen op om over 65 dagen, dat is 25 januari, een grote demonstratie in Den Haag te organiseren.

soep eten

Hete winter
SP’ers deelden koffie, soep, stroopwafels en actieborden uit. Ze verzamelden handtekeningen voor de volkspetitie 65blijft65.nl. Maar vooral stonden zij schouder aan schouder met de vele mensen die eisen dat de AOW-leeftijd niet verhoogd wordt. Het was warm en zonnig voor deze tijd van het jaar. Voorbode van een hete winter?

demonstranten vakbond demonstrant Sadet Karabulut demonstreren demonstreren Krista van Velzen Remi Poppe

Foto's: Diederik Olders

Teken de petitie!

U bent hier