h

Affaires-Ramadan dragen niet bij aan integratie (update)

14 augustus 2009

Affaires-Ramadan dragen niet bij aan integratie (update)

Deze week raakte islamprofessor Tariq Ramadan opnieuw in opspraak. Hij blijkt al sinds ruim een jaar een programma op Press TV te presenteren, een Engelstalige zender die betaald wordt door de Iraanse overheid. Ramadan is sinds begin 2007 in Rotterdam aan het werk als gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit en als adviseur van de gemeente. De projecten rond Ramadan hebben tot nu toe bijna twee miljoen euro gekost, en bijzonder weinig bijgedragen aan de integratie in Rotterdam. Dáárom was de SP altijd tegen zijn aanstelling, en zijn we dat nog steeds.

Sinds enkele jaren gaat het debat over integratie in de Nederlandse politiek alleen nog maar over religie en in het bijzonder de islam. Iedere week wordt gezocht naar een nieuwe affaire, en iedere affaire leidt tot een nieuwe polemiek tussen moslims en niet-moslims en tussen 'softe' en 'harde' politici. De vele affaires die zich hebben afgespeeld rond Ramadan zijn daarin geen uitzondering. Ze leidden al tot het opstappen van de VVD uit het Rotterdamse stadsbestuur, en waarschijnlijk gaat het in de Rotterdamse politiek de komende weken opnieuw vooral over Ramadan.

Tariq RamadanEén van de beloftes van het nieuwe stadsbestuur na 2006 was een breuk met de integratie-koers van Leefbaar Rotterdam, en één van de resultaten van die belofte was de aanstelling van Ramadan. De Islamdebatten van Leefbaar en de aanstelling van Ramadan hebben echter precies hetzelfde effect gehad: ze hebben er beide toe geleid dat integratie uitsluitend wordt bezien in termen van cultuur en religie. De positie van Ramadan wordt gretig als aanknopingspunt gebruikt om keer op keer dezelfde discussie te voeren: 'zijn moslims wel of niet te vertrouwen'.

Aan de hetze tegen de islam die met name Leefbaar Rotterdam graag wil voeren naar aanleiding van de affaires rond Ramadan, doet de SP niet mee. Ramadan wordt al jarenlang met enige regelmaat verweten met een dubbele tong te spreken en conservatiever te zijn dan hij zichzelf presenteert. Vaak blijkt de soep niet zo heet gegeten te worden als zij wordt opgediend, en de vraag is of dat in deze nieuwe affaire ook niet het geval is. De uitzendingen van Ramadan's programma "Islam and Life" op de zender Press TV zijn in het Engels voor iedereen te bekijken en roepen bepaald niet op tot een jihad. Tal van Westerse journalisten hebben bovendien ook aan de zender meegewerkt. Het is duidelijk dat Ramadan een betrekkelijk conservatieve intellectueel is, maar daarin is hij altijd consequent geweest.

Dat wil echter nog niet zeggen dat zijn werk door de gemeente Rotterdam betaald dient te worden. De aanstelling van Ramadan heeft eraan bijgedragen dat het integratiedebat uitsluitend nog over moslims en de islam gaat, en steeds verder verwijderd raakt van de échte problemen waar Rotterdam mee te kampen heeft: bijvoorbeeld armoede, werkloosheid, segregatie en taalachterstand. Een miljoenen opsouperende islamprofessor die zich academisch Engels of Frans prevelend door de stad beweegt, levert geen enkele bijdrage aan het oplossen van die problemen. Daarom blijft de SP vinden dat Ramadan beter kan opstappen. Dan kan hij ons niet meer afleiden en kunnen we het samen met de Rotterdammers hebben over de échte problemen in onze stad.

Update: het Rotterdamse college heeft dinsdagmiddag besloten het contract met Ramadan op te zeggen. De SP vindt dat om bovenstaande redenen een verstandig besluit, en hoopt dat het vertrek van Ramadan uit Rotterdam een kans biedt om het debat te voeren over écht belangrijke zaken rond samenleven in Rotterdam.

SP: Ramadan geen probleem maar ook geen oplossing (15-04-2009)

U bent hier