h

VVD uit college: tijd voor een nieuwe koers voor Rotterdam!

23 april 2009

VVD uit college: tijd voor een nieuwe koers voor Rotterdam!

De VVD heeft woensdagavond bekend gemaakt uit het Rotterdamse gemeentebestuur te stappen, dat nu nog bestaat uit PvdA, GroenLinks en CDA. Aanleiding is het slepende debat over de aanstelling van Tariq Ramadan. De SP ziet in het opstappen van de VVD kansen voor een nieuwe koers voor Rotterdam.

Het gemeentebestuur heeft sinds 2006 veel VVD-beleid uitgevoerd: rechts beleid op het terrein van sociale zekerheid, een rechts huisvestingsbeleid en een rechts veiligheidsbeleid. Sinds PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst het huidige college samenstelde is er veel veranderd: de crisis zorgt voor veel vraagtekens bij de huidige economische orde en onzekerheid over de toekomst. In Rotterdam is burgemeester Opstelten vervangen door Aboutaleb, die hele andere ideeën op het gebied van veiligheid heeft. Nu is ook nog de VVD uit het gemeentebestuur gestapt.

Alle reden om de plannen voor Rotterdam bij te stellen, vindt SP-fractievoorzitter Theo Coşkun: “Het zou vreemd zijn als alles verandert, behalve de plannen van de coalitie van Peter van Heemst. Als de PvdA en GroenLinks het neoliberale VVD-beleid blijven uitvoeren, kunnen hun kiezers in 2010 net zo goed VVD stemmen. Wat de SP betreft is het nu tijd voor een nieuwe koers voor Rotterdam. Er is nog een jaar om een menselijker en socialer beleid te gaan voeren, en de SP wil goede plannen graag steunen.”

Coşkun had al langer voorspeld dat de VVD het laatste jaar voor de verkiezingen uit het gemeentebestuur zou stappen, om zich in de campagne te kunnen profileren. Toch kwam het bericht dat VVD-wethouders Jeannette Baljeu en Mark Harbers opstapten woensdagavond onverwacht. Aanleiding was het debat over Tariq Ramadan vorige week donderdag, toen de VVD onder druk van GroenLinks gedwongen werd haar bezwaren tegen de gasthoogleraar in te trekken. Het standpunt van de SP over die kwestie blijft onveranderd: de aanstelling van Ramadan is overbodig en draagt weinig bij aan het Rotterdamse integratiedebat. Een motie daarover haalde het donderdag – net als vorige week – niet.

De coalitiepartijen gaan zich nu beraden over hun toekomstplannen. Daarover komt over enkele weken een debat. Wat de SP betreft komen er geen nieuwe wethouders bij: acht wethouders was te veel, en de zes overgebleven wethouders kunnen de taken van de twee VVD-wethouders prima overnemen.

Weblog Theo Coşkun: PvdAanfluiting teruggefloten (23-04-2009)
SP: Ramadan geen probleem maar ook geen oplossing (15-04-2009)
Een nieuwe koers voor Nederland

U bent hier