h

Eneco moet in publieke handen blijven

6 februari 2009

Eneco moet in publieke handen blijven

Energiebedrijf Eneco moet in publieke handen blijven, vindt de SP. De gemeente Rotterdam is voor 31 procent eigenaar van Eneco, dat bijna een miljoen klanten heeft en het derde energiebedrijf van Nederland is. In de Rotterdamse gemeenteraad tekent zich een meerderheid af tegen verkoop van dat aandeel: naast de SP zijn ook PvdA en Leefbaar Rotterdam tegen verkoop.

Twee andere grote Nederlandse energiebedrijven, Nuon en Essent, dreigen door gemeenten en provincies verkocht te worden aan buitenlandse bedrijven. De SP voert daar in het hele land actie tegen. Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Commerciële partijen denken vooral aan winst maken en niet aan de gebruiker. De overheid moet een rol blijven spelen in de energievoorziening, om te zorgen dat deze betrouwbaar én betaalbaar blijft.

Een publieke energievoorziening is bovendien de beste kans om te zorgen voor meer duurzame energie op de lange termijn. Eneco is van plan flink te investeren in windenergie en biomassa, en kreeg daarvoor onlangs nog een 'groene thermometer' van Greenpeace. Het lukt niet om meer duurzame energie te produceren, als de Nederlandse energiebedrijven worden overgenomen door buitenlandse bedrijven die vooral winst willen maken met vuile kolencentrales.

Wat de SP betreft blijft Eneco dus in publieke handen. Niet alleen Rotterdam maar ook andere aandeelhouders, zoals de gemeenten Den Haag (voor 16% eigenaar) en Dordrecht (9%), moeten zich daarom uitspreken tegen verkoop.

Essent en Nuon verkopen? Ze zijn nuts!

U bent hier