h

Harry van Bommel tijdens Surinamebijeenkomst: “Laat van u horen!”

9 december 2008

Harry van Bommel tijdens Surinamebijeenkomst: “Laat van u horen!”

Wel 400 mensen waren er, tijdens de kennismakingsbijeenkomst voor Surinaamse Nederlanders in de Hooiberg vlakbij het Marconiplein. Alleen al door die enorme opkomst was het een groot succes. Behalve voor lekkere muziek en en een Surinaams buffet kwamen de bezoekers natuurlijk vooral voor de politiek. En ontdekten ze dat ook hun belangen bij de SP in goede handen zijn: ‘No span, gewoon SP’.

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel is Suriname-woordvoerder en draagt het land een warm hart toe. In zijn toespraak herinnerde van Bommel de zaal aan de bijzondere band tussen Nederland en Suriname: “We hebben een verleden samen, we hebben een heden samen en we hebben een toekomst samen.” Van Bommel noemt een aantal onderwerpen waar hij zich, samen met de Surinaams-Nederlandse gemeenschap, druk over maakt. Bijvoorbeeld de 100 procent-controles op Schiphol, die onfatsoenlijk en inefficiënt zijn. Ook de Nationale Ombudsman veroordeelt die manier van doen. Een ander punt is de monopoliepositie van KLM en SLM, waardoor ticketprijzen op de route Nederland-Suriname opvallend hoog zijn. Van Bommel: “Met Mahin Jankie van de Vereniging van Reizigers is de SP een onderzoek gestart naar de vliegtarieven. Met de resultaten zetten wij de overheid onder druk om in te grijpen.”

AOW’ers horen niet in de bijstand

Veel Surinaamse Nederland krijgen te maken met het AOW-gat: je krijgt geen volledige AOW als je niet lang genoeg in Nederland hebt gewoond. Dat is zuur, al was het maar omdat velen van hen werkten en belasting betaalden in het Suriname van vóór 1975, dat nog wel bij het Koninkrijk hoorde. Het gat kan worden aangevuld vanuit de Bijstand, maar dan krijg je te maken met alle beperkingen die daarbij horen, zoals dat je niet te lang in het buitenland mag blijven. Beperkingen die andere AOW'ers niet hebben! Van Bommel: "Dat is onrechtvaardig. De SP heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat het gat dicht moet. Ik hoor andere politici tijdens bijeenkomsten ook wel eens roepen dat zij het AOW-gat willen dichten. Maar als het dan in de Tweede Kamer wordt besproken, geven ze ineens niet thuis."

Van Bommel riep de aanwezigen op om op 17 december naar Den Haag te komen en vanuit de publieke tribune het Surinamedebat bij te wonen: “Voor mij is de regering niet bang. Voor u wel, vooral als er verkiezingen zijn. Laat van u horen!”

Uit het hart gegrepen

Na een cultureel intermezzo, een heerlijk Surinaams buffet en een spetterend optreden van het koor Excelsis, interviewde Harry van Bommel Theo Coşkun, de fractievoorzitter van de SP in Rotterdam. Die vertelde onder andere dat de SP het in Rotterdam voor elkaar heeft gekregen dat ouderen voor een aanvulling van hun AOW-gat niet meer apart bijstand hoeven aan te vragen. Na het interview was er uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen en de discussie aan te gaan. Harry van Bommel en Mahin Jankie beantwoordden de vele vragen. Er was grote verontwaardiging bij de vragenstellers over het AOW-gat. Ook de problemen rondom het reizen naar Suriname en terug was velen uit het hart gegrepen.

Niet alleen op het podium, maar ook in de zaal werd er volop kennisgemaakt. SP’ers van de afdeling Rotterdam praatten met veel aanwezigen en legden zo nieuwe contacten. Zoals Van Bommel het tijdens zijn toespraak zei: “De SP kan de expertise en inbreng van Surinaamse Nederlanders goed gebruiken. We hebben u nodig.”

De SP-krant 'Samen Verder' (PDF)
Fotoverslag Anja Meulenbelt: Deel 1 - Deel 2 - Deel 3

U bent hier