h

Alleen een slechte burgemeester wil meer verdienen dan Balkenende

6 oktober 2008

Alleen een slechte burgemeester wil meer verdienen dan Balkenende

Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, vindt dat de Balkenende-norm van 176.000 euro met minimaal een ton verhoogd moet worden. Anders krijgen we “geen goede bestuurders meer”, zei de VVD-er eind vorige week. Verschillende kandidaten voor de opvolging van burgemeester Ivo Opstelten - die nu 140.000 euro verdient - haakten volgens Franssen af omdat ze te weinig gingen verdienen.

De SP vindt het onbegrijpelijk dat burgemeesters meer willen verdienen dan de minister-president. Franssen diskwalificeert met zijn uitspraken de mensen die wel hebben gesolliciteerd als burgemeester van Rotterdam.

SP-Kamerlid Ronald van Raak reageerde eerder: "Dat Franssen klaagt dat burgemeesters het voor dit geld niet willen doen, zegt veel over de moraal van onze bestuurders. Hoe halen ze het in hun hoofd om zoveel geld te eisen? Er is heus geen marktwerking voor burgemeesters. Dit zijn bestuurders die elkaar flinke vergoedingen geven. En daarbij weten ze geen maat te houden. De burgemeester moet een sociale figuur zijn. Een burgemeester die meer wil verdienen dan Balkenende, kan geen goede burgemeester zijn."

Landelijk en lokaal heeft de SP regelmatig kritiek op lobbyactiviteiten van volksvertegenwoordigers en bestuurders die een hoger inkomen voor zichzelf eisen, zoals bijvoorbeeld Rotterdams PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst vorig jaar deed. Ook Jan Franssen heeft zelf direct belang bij zijn uitspraken: hij heeft tientallen betaalde 'nevenfuncties' naast zijn salaris van 122.000 euro.

Franssen zoekt zakkenvuller voor Rotterdam (Weblog Leo de Kleijn, 02-10-2008)
Rel om geld burgemeester (NRC Handelsblad, 03-10-2008)
IPO de clown (Weblog Bart Vermeulen, 04-10-2008)
'Alleen een slechte burgemeester wil meer verdienen dan Balkenende' (Nieuwsbericht SP, 02-10-2008)

U bent hier