h

'Rode haan PvdA is bange kip geworden'

4 oktober 2007

'Rode haan PvdA is bange kip geworden'

Op de avond van 3 oktober werd door Peter van Heemst, fractievoorzitter van de Rotterdamse PvdA een debat georganiseerd over het EU-referendum. Het café zat tjokvol PvdA’ers die niet allemaal even enthousiast waren over het slappe NEE van de PvdA tegen het referendum.

Van Heemst geeft Theo het woord

Onze Theo Cornelissen mocht het opnemen tegen een PvdA Tweede Kamerlid, Pierre Heijnen. Theo gaf als eerste een zakelijke maar ook vermakelijke opsomming van de feiten rond het referendum, en vooral van wat de PvdA hierover beloofd had in haar verkiezingsprogramma. Hij eindigde met de opmerking dat de rode haan van de PvdA in een bange kip was veranderd.

Pierre Heijnen legde uit dat en waarom hij geen voorstander is van een EU referendum. Maar een gedeelte van het PvdA publiek liet zich helemaal niet overtuigen door zijn uitleg van de draai van de PvdA. Heijnen werd fel aangevallen.

PvdA-lid boos op de PvdA

Toen het publiek na de pauze vragen mocht stellen bleek dat de verhoudingen in de zaal ongeveer fifty fifty lagen. Theo kreeg lastige vragen als: ‘Waarom is de SP nou toch tegen Europa?’ Theo: ‘Helemaal niet waar. Trouwens Erasmus was de eerste Europeaan’. Ook kwam iemand met de verdachtmaking dat de SP wel erg fijn samen kon werken met de PVV van Wilders in onze strijd voor het referendum. Maar behalve de PVV, willen ook D66 en GroenLinks een referendum. Natuurlijk werkt de SP samen met andere partijen die ook van de bevolking willen weten wat ze van het 'nieuwe' verdrag vinden. Betekent dat, dat we het met de PVV eens zijn over Europa? Nee.

Publiek stelt vragen

Heijnen had het uiteindelijk het moeilijkst, vooral na de vraag van een PvdA’er hoe hij deze draai van de PvdA fractie nou toch in een paar woorden uit kan leggen aan de Rotterdamse burger. Daar kwam Heijnen niet zo goed uit. Hij kon alleen maar weer zijn standpunt tegen het referendum herhalen. Waarom de fractie eerst WEL voor was, dat is gewoon niet uit te leggen. Uiteindelijk deed hij de kwestie af als ‘niet zo handig’.

Het was een leuk en zeer levendig debat en eerlijk is eerlijk; PvdA’er Peter van Heemst stelde zich als interviewer zeer neutraal op. We zijn er dan ook weer eens niet achter gekomen wat hij zelf van de kwestie vindt…

Hoe kan ik dit aan mijn buurvrouw uitleggen?

U bent hier