h

Up2 politics: young left 2 right

21 november 2006

Up2 politics: young left 2 right

Hogeschool INHolland in the picture: afgelopen vrijdagmiddag was daar een debat, georganiseerd door de jonge studentenvereniging INfilia. Jonge afgevaardigden van de grootste partijen, waaronder Kevin Levie van ROOD, Jong in de SP, waren aanwezig om voor een klein publiek hun stellingen over discriminatie op de arbeidsmarkt, werkgelegenheid en studiefinanciering te verdedigen.

Kevin Levie (Rood, SP) ging in debat met Harmjan Fedder ( Perspectief, ChristenUnie). De stelling was, dat er onvoldoende geld is om én de zorg én de werkgelegenheid voor jongeren te financieren. Volgens Fedder was dit probleem op te lossen door jongeren werk aan te bieden waar nodig is, zoals in de zorg en het onderwijs.
Kevin erkende dat er genoeg problemen waren, zowel voor studerende jongeren als in de zorgsector. Maar vooral de discriminatie op de arbeidsmarkt, de slechte huisvesting en de krappe beurs moesten snel aangepakt worden.

De volgende stelling sloot daar bij aan: “Hoger opgeleide allochtonen hebben meer moeite om een baan te vinden”. Thema’s zoals anoniem solliciteren, positieve discriminatie en ‘zonder stage geen diploma’ werden fel aangevallen en verdedigd door Richard Motie (Jonge Socialisten, PvdA) en Joost van Ginkel ( CDJA). De oplossingen van de Jonge Socialisten was helder: discriminatie moet hard aangepakt worden en werkgevers moesten verplicht worden meer stages aan te beiden aan jongeren. Studenten reageerden pittig op de stellingen en verkiezingsretoriek van het rechtse blok aan tafel. Vooral de discriminatie op de arbeidsmarkt werd volgens de leerlingen door hen gebagatelliseerd.

De laatste stelling leverde enorm veel dialoog op, de discussie werd ook inhoudelijk beter. “Studenten kunnen niet of nauwelijks rondkomen van de huidige studiefinanciering”.
Alon de Lieme (Jonge Democraten, D'66) vond dat er geïnvesteerd moet worden in een betere kwaliteit van het onderwijs. Studenten moeten tevens de mogelijkheid krijgen zich te ontplooien, door middel van bijvoorbeeld bestuurswerk. Daarom moeten het gebruistudenten een persoonsgebonden budget krijgen die zij wanneer zij dat willen kunnen inzetten. Dus geen verhoging van de studiebeurs, maar versoepeling ervan en meer investeren in kwaliteit. Vincent Kagie (Dwars, GroenLinks) gaf repliek: iedereen moet gelijke kansen krijgen om goed onderwijs te volgen en om een studie behoorlijk af te ronden. De tempobeurs, prestatiebeurs en de komende leerrechtenconstructie zijn geen verbetering. Kevin Levie: “Hoe dan ook, het is belangrijk dat er positief geïnvesteerd wordt in jongeren. Zolang er geen voldoende woonruimte is, de boeken duurder worden, de kwaliteit van het onderwijs slechter wordt en de kans op een baan klein is, is er nog een hoop te winnen”.

U bent hier