h

Rotterdamse brandweer wint strijd tegen 54-urige werkweek

18 november 2006

Rotterdamse brandweer wint strijd tegen 54-urige werkweek

De rechtbank in Rotterdam heeft het 54-uursrooster bij de brandweer in Rotterdam met onmiddellijk ingang verboden. ' Een geweldige overwinning van de brandweerlieden en hun ondernemingsraad en een geweldige nederlaag voor minister de Geus,' aldus Jan de Wit, SP-woordvoerder Sociale Zaken.

 De Geus moet over de brug komen

' De Geus moet nu onmiddellijk ophouden om de 54-uursdiensten bij andere korpsen te gedogen. Het kabinet moet de gemeenten de middelen geven om 48-uursdiensten in te kunnen voeren.'

In een aantal uitspraken van het Europese Hof van Justitie worden aanwezigheidsdiensten bij de brandweer, ziekenhuizen en ambulancediensten gerekend als werktijd. De maximale werktijd mag in heel Europa niet langer dan 48 uur per week zijn. Om onder de uitspraken van de Europese rechter uit te komen heeft minister De Geus bedacht dat brandweerlieden vrijwillig moeten tekenen om 6 uur per week langer aanwezig te zijn dat het wettelijke maximum. De brandweerlieden weigeren dat massaal en werden in hun verzet gesteund door de SP. De rechter heeft nu een streep door het beleid van het kabinet gehaald.

In de afgelopen periode hebben duizenden brandweerlieden klachten bij de arbeidsinspectie ingediend over het overtreden van de wettelijk arbeidstijden.

Volgens De Wit moet het kabinet nu over de brug komen. Anders moeten gemeenten, om zich aan de wet te houden, bezuinigen op andere belangrijke voorzieningen voor de bevolking.

www.sp.nl/brandweer

U bent hier