h

Begroting 2007: kan beter, voor hetzelfde geld

10 november 2006

Begroting 2007: kan beter, voor hetzelfde geld

De Rotterdamse SP heeft de afgelopen weken hard gewerkt voor een betere begroting 2007. Een begroting waar de fractie uiteindelijk tegen moest stemmen. Belangrijkste bezwaar, in de woorden van Theo Cornelissen: ‘De verkeerde cijfers op de verkeerde plekken.’ De fractie is van mening dat veel te veel nog onduidelijk is en dat geld verkeerd verdeeld wordt.

SP-fractie in actie

‘Het is mooi om in woord voor een robuust sociaal beleid te zijn, maar we weten nog helemaal niet hoe dat beleid eruit gaat zien,’ stelde raadslid Josine Strörmann. Josine probeerde met allerlei voorstellen het sociaal beleid aan te scherpen, te verduidelijken en goede initiatieven te ondersteunen. Zo heeft zij geprobeerd het project Thuis Op Straat gefinancierd te krijgen, een prachtig plan dat het mogelijk maakt dat honderden jongeren in hun eigen wijk aan de slag kunnen. Josine verzette zich ook tegen de zogenaamde terugkeerbanen, een slecht plan dat mensen met een uitkering dwingt te werken. Werd dus dat niet beloond wordt. Een plan waar PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer faliekant tegen zijn. De PvdA stemde in Rotterdam echter in met de terugkeerbanen. De SP-fractie begrijpt er niks van.

Helaas bleek de PvdA wel op meer vlakken gevoeliger voor de coalitiedruk dan voor de linkse meerderheid. De PvdA haalde veel moties binnen, maar steunde geen moties die een echte koerswijziging, een echt sociaal Rotterdam mogelijk zouden maken. De PvdA maakt goede sier met een voorstel om geld te reserveren voor gratis openbaar vervoer voor ouderen. De SP wil dat al jaren en steunt deze motie natuurlijk van harte. De SP wil nog wel een stapje verder gaan en heeft een stappenplan op weg naar gratis openbaar vervoer ontwikkeld. Daarvoor zal fractielid Leo de Kleijn zich in blijven zetten.

Mede dankzij de SP zijn wel een aantal zaken flink verbeterd. Er is bijvoorbeeld een stevige motie aangenomen over homo-emancipatiebeleid. In die motie, mede ondertekend door de SP, is ander andere vastgelegd dat op Rotterdamse scholen aandacht moet worden besteed aan homoseksualiteit. Bovendien zorgt de motie ervoor dat het COC volgend jaar het zestigjarig bestaan kan vieren in Rotterdam. Theo Cornelissen kreeg bovendien nog de toezegging van de burgemeester dat binnenkort gerapporteerd zal worden over de stand van zaken rond veiligheid voor homoseksuelen in Rotterdam. Die discussie komt er dus aan.

De SP-fractie is zeker niet tevreden. Rotterdam kan veel beter, voor hetzelfde geld. Dat heeft de fractie in de debatten over de begroting duidelijk proberen te maken. De SP blijft dat de komende jaren ook doen. De coalitie van PvdA, GroenLinks, VVD en CDA verdient een duidelijk links tegengeluid. Dat blijkt wel uit de nu aangenomen begroting. Dat moet en kan beter.

U bent hier