h

Elephant Talk IV: Burgerschap in Rotterdam

17 januari 2006

Elephant Talk IV: Burgerschap in Rotterdam

Zondag 15 januari organiseerden GroenLinks en SP de vierde aflevering van Elephant Talk, hét maandelijkse politiek café voor linkse Rotterdammers. Bij de discussie waren ruim veertig mensen aanwezig. Het onderwerp: ‘Burgerschap in Rotterdam’. Het gesprek werd geleid door schrijver/publicist Mohammed Benzakour. Pinar Coskun ging met de microfoon de zaal in.

Kom binnen

In het eerste deel van de middag werd door Orhan Kaya van Groenlinks en Theo Cornelissen van de SP gesproken met Dick Pels, schrijver/socioloog. Een terugkerend onderwerp, deze middag, was de kloof tussen de burgers en de politiek. Volgens Dick Pels is kloof een populistisch woord dat opnieuw in omloop is gebracht. Het zegt iets over een afstand die overbrugd moet worden. De opkomstcijfers bij de verkiezingen zijn in zijn ogen geen indicatie voor een kloof. Op de vraag van Orhan Kaya of er helemaal geen graadmeter voor de kloof is antwoordde Dick Pels: ‘er was een participatieve democratie in de zestiger/zeventiger jaren. Tegenwoordig zit niet iedereen meer in de huiskamer te debatteren’.

Mohammed Benzadour en Dick Pels

De tweede gast was Zakariya Hamidi, van stichting Ettaouhid. Ettaouhid is een stichting die zich bezig houdt met burgerschap en zich richt op Marokkaanse Nederlanders. De stichting zoekt het debat, maar doet ook mee – huiswerkbegeleiding, scouting. Bij de verkiezingen roepen ze de leden op om te stemmen. ‘Stemmen is het minste wat je kunt doen’.

De column van Liesbeth Levi had als de twee politieke tradities in de democratie als onderwerp - zelfbestuur en staatsbeheer. De balans tussen die twee, en de spanning tussen die twee, werden door Levi onder de loep gelegd. Levi riep op tot een herwaardering van de waarde van het publieke debat en sprak haar zorgen uit over een overheid die het debat niet faciliteert, maar van bovenaf stuurt. Het gaat Levi dan vooral om het debat over islam, waarin moslims voortdurend tot de orde worden geroepen door een overheid die eigenlijk slechts als taak heeft de discussie mogelijk te maken.

Liesbeth Levy

De muzikale omlijsting was zoals altijd in de capabel handen van Gerard Wold.

In het laatste gedeelte waren Orhan Kaya en Theo Cornelissen in gesprek met Daan de Leeuw, openlijk homo en leraar op een zwarte VMBO. Bij de problemen op zwarte scholen worden de leerlingen vaak als het probleem gezien. Onterecht. Volgens Daan de Leeuw wordt er een heel eenzijdig beeld van zwarte scholen geschetst. Homoseksuele leraren kunnen wel lesgeven op een zwarte school en openlijk homo zijn, maar ze moeten gesteund worden door een schoolbestuur dat zonder vooroordelen leiding geeft.
‘De kloof tussen burger en politiek is overduidelijk,’ zegt Daan de Leeuw. ‘Met het verhaal van deze middag kun je niet de straat op. Er wordt over de hoofden van mensen heengepraat. Dat merk je pas echt op het VMBO. Als leraar voel ik de kloof ook’. Theo Cornelissen: ‘welk toekomstperspectief geven wij de leerlingen van Daan. Daar verschillende partijen van mening over. En wat voor een rol spelen wij, de burger, daarin?’

Che kijkt toe

Het was een informatieve linkse middag. En wie ook eens wil meepraten is er volgende maand de laatste Elephant Talk. Op zondag 19 februari om 16.00 uur in de White Elephant is iedereen welkom. Het onderwerp is dan: De Werkende Stad.

U bent hier