h

Debattle: Heel Rotterdam Vooruit

8 december 2005

Debattle: Heel Rotterdam Vooruit

Op dinsdag 6 december organiseerde de SP Rotterdam samen met DynaLinking, DeBattle. Een panel van zes deelnemers ging met gemengd publiek, jong en oud, in debat over integreren in een jong en kleurrijk Rotterdam. Het werd een goede en dynamische discussie, gepresenteerd door SP nestor Bob ter Haar.

De vier thema’s werden ieder ingeleid met een rap door Project Vld en Dyna van DynaLinking liep met de microfoon door de zaal om het publiek het woord te geven. Het panel bestond uit Senay Ozdemir, hoofdredacteur van SEN magazine, René Romer van TransCity, SP senator Anja Meulenbelt, Pinar Coskun, stads adviseur, Theo Cornelissen, SP gemeenteraad en Lloyd Beaton van MPlex.

De eerste stelling, ‘scholen moet je niet zwart/wit zien!’, sprak de bezoekers aan, zo bleek. Er brandde een discussie los over de vraag of de achtergrond bepalend was voor de prestaties van het kind op school. Iemand uit het publiek vond het voorstel om kinderen met busjes naar scholen in andere wijken te vervoeren ‘achterlijk’. Als aankomend leraar had hij stage gelopen in een school zestig procent van de kinderen allochtoon is. ‘Toch staat die school in de top drie van Nederland’. Anderen, waaronder SP’ers Theo Cornelissen en Anja Meulenbelt, benadrukten dat kinderen elkaar moeten kennen, samen naar school moeten gaan. Dat scholen met alleen maar kinderen met een achterstand, niet goed zijn. Dat heeft niks te maken met zwart en wit, maar met de sociaal-economische achtergrond van kinderen.


Het tweede thema, ‘Werkgevers maken allochtone jongeren kansloos op arbeidsmarkt!’, maakte bij zowel het panel als het publiek een hoop los. SP’er Anja Meulenbelt legde de nadruk op discriminatie door werkgevers. Lloyd Beaton van Mplex betoogde dat die discriminatie misschien een feit is, maar dat allochtone jongeren zich ook beter moeten verkopen. Uit het publiek kwam de reactie: ’Geef de werkgevers een sollicitatie training’.

Na een pauze en een intermezzo, in de vorm van Spaanse rap en zang door Eddy B. en y Elisa, kwamen de laatste twee thema’s aan bod. De stelling ‘Rotterdamse banlieues? Voorkomen beter dan genezen!’, leidde tot een goede discussie. Theo Cornelissen legde uit dat gettovorming in Nederland moet worden tegengegaan. Iedereen heeft recht op een fatsoenlijk huis, werk, een fatsoenlijk inkomen en een beetje perspectief.
De laatste stelling luidde: ‘Deurbeleid maakt uitgaansgetto’s!’ Iedereen was het er over eens dat het niet te ontkennen valt dat clubs mensen soms weigeren om verkeerde redenen. Lloyd Beaton vertelt dat er altijd wel een reden wordt bedacht. Maar vaak gaat het om discriminatie. En discriminatie is verboden. Volgens Theo Cornelissen moet ‘discriminatie altijd gemeld worden bij een instantie als voorbeeld Radar’.
Het laatste woord was aan Eddy B. y Elisa die een geslaagde Debattle afsloten.

Heel Rotterdam Vooruit - SP visie op integratie
Weblog Anja Meulenbelt

U bent hier