Elephant Talk II: Samen uithuilen en opnieuw beginen
Elephant Talk II: Samen uithuilen en opnieuw beginen
Zondag 20 november was de tweede aflevering van Elephant Talk, het maandelijkse politiek cafe voor linkse Rotterdammers. Ruim tachtig mensen waren aanwezig bij de discussiemiddag, georganiseerd door GroenLinks en SP. Het onderwerp: is Rotterdam een kosmopolitische stad?
Het gesprek werd in goede banen geleid door Crista Vonkeman en Pinar Coskun ging met de microfoon de zaal in om de bezoekers aan het woord te laten.
In het eerste deel van de middag werd door Orhan Kaya van GroenLinks en Theo Cornelissen van de SP gesproken met Henk Oosterling, filosoof. Gesproken werd over de vraag wat kosmopolitisch betekent en wat dat voor Rotterdam inhoudt. Multicultureel, integratie en scholing kwamen aanbod. De vraag wat kosmopolitisch inhoudt ontlokte in het forum en het publiek de reactie 'kosmopolitisch ingesteld zijn is de zon in iemands gezicht gunnen'.
Uit het publiek kwam ook de reactie van een voormalig postbode van Marokkaanse afkomst die zich afvroeg hoe je moet integreren als beide partijen elkaar niet tegemoet komen. Hij wil geen zwarte scholen en geen getto. We moeten 'samen uithuilen en samen opnieuw beginnen!' Een andere Marokkaanse man vond dat er onder andere meer geld besteed moet worden aan integratie: 'Er is wel geld voor kruisraketten maar ik hoef geen F16 voor de deur'. Elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen, leek de boodschap. De column, door Eric Westerveld, ging over zijn gevoel bij een kosmopolitische stad. Doet het er toe hoe de stad er uitziet of moeten we terug naar de mensen die er wonen? Laten we de onderstroom van kunst en experimenten ondersteunen in plaats van ons te richten op de zichtbare grote veranderingen. Laat het broeien in de stad. Geef mensen de ruimte. De muzikale omlijsting was in de capabele handen van Gerard Wold: met statements uit de zaal kleit hij teksten op muziek aan elkaar.
In het laatste gedeelte waren Orhan Kaya en Theo Cornelissen in gesprek met Senay Özdemir, hoofdredacteur van Sen, en met Manuel Kneepkens van de Stadspartij. Wat bindt mensen?, en hoe voorkom je toestanden zoals die in Parijs?, waren thema's die aan bod kwamen. En ook nu deed de zaal goed mee: Daan, een leraar, vond dat jongeren moeten geloven dat ze iets kunnen. Daar moet je ze toe uitdagen: over de eigen schaduw heenstappen. Dezelfde Marokkaanse man meende dat er ook in moskeeën ruimte is voor discussie en niet alleen voor gebed. Zoals hij in een vreemde omgeving kwam - een kroeg - om mee te praten, zo zouden anderen naar de moskee kunnen komen voor debat. Alom vele meningen voor een goede discussie.
Net zoals de vorige keer was het een leuke, informatieve linkse middag. Voor wie ook eens wil meepraten is er volgende maand weer een Elephant Talk. Op zondag 18 december om 16.00 uur in de White Elephant is iedereen weer welkom. Dit keer is het onderwerp 'veilige stad'.