h

Rampenplan gemeente en hulp aan thuiswonende gehandicapten

8 oktober 2005

Rampenplan gemeente en hulp aan thuiswonende gehandicapten

Schriftelijke vragen aan het college
van B & W

Rotterdam, 7 oktober 2005

Geacht college,

Dit stuk troffen we 4 oktober jongstleden aan in het Nederlands Dagblad. Ook kwam dit onderwerp 5 oktober ter sprake bij Agenda 22, gesprekken met de gehandicaptenorganisaties.


Gehandicapten bij ramp hulpeloos

DEN HAAG - Thuiswonende gehandicapten worden tijdens grote rampen aan hun lot over gelaten. Hulpdiensten weten niet waar ze wonen en hoe ze in geval van evacuatie uit hun huizen gehaald moeten worden. Naar schatting gaat het om ruim 160.000 mensen.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken is op de hoogte van het probleem, maar weigert actie te ondernemen. Hij vindt dat de verantwoordelijkheid van de gehandicapten zelf, blijkt uit een brief die hij heeft gestuurd naar de Taskforce Handicap en Samenleving.

Verpleeginstellingen en ziekenhuizen moeten een evacuatieplan hebben, maar voor de grote groep gehandicapten die thuis woont, ongeveer anderhalf miljoen, is niets geregeld. De meesten kunnen zichzelf waarschijnlijk redden, maar een grote groep is afhankelijk van hulpdiensten.

Ook gehandicapten die zich in geval van een ramp in winkels, bedrijven, theaters en hotels bevinden, lopen risico om te komen, stellen de Taskforce en de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad). ,,Bij een overstroming zullen gehandicapten verdrinken'', meent Wim van Veen, beleidsmedewerker van de CG-Raad.

De organisaties zijn verontwaardigd dat ze geen gehoor vinden bij hulpdiensten. Ook zijn ze teleurgesteld in de houding van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar zij het probleem hebben aangekaart. Het beleid van de regering is er juist op gericht gehandicapten zo veel mogelijk thuis te laten wonen, aldus Martijn da Costa, secretaris van de Taskforce. Hij vindt het daarom 'bizar' dat Remkes aan de Taskforce heeft laten weten dat de keuze om thuis te wonen de verantwoordelijkheid is van de mensen zelf.

Remkes vindt dat de overheid terughoudend moet zijn bij het aanbieden van steun aan gehandicapten die zelfstandig willen wonen. ,,Zelfstandig wonen'', schreef hij in juli, ,,is voor mensen met een beperking in het algemeen een bewuste keuze. Deze brengt een een zekere mate van eigen verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid met zich mee. Soms kunnen vrij eenvoudig zelf te treffen maatregelen al een groot verschil maken.'' Volgens de Taskforce kunnen gehandicapten niets beginnen zonder samenwerking met de overheid.

Wij vinden dit nogal schokkend nieuws en hopen dat de hulpverlening bij rampen voor thuiswonende gehandicapten in Rotterdam wel goed is geregeld. Er is in Rotterdam helaas wel meer niet goed geregeld voor gehandicapten maar dit lijkt ons toch een essentiële zaak.

Onze vragen:

  1. Bent u, en zijn de Rotterdamse ramphulpverleners zich bewust van dit probleem?
  2. Zo ja, hoe is dit dan geregeld?
  3. Neemt het Rotterdamse college -in tegenstelling tot minister Remkes- wel zijn verantwoordelijkheid, zodat thuiswonende gehandicapte Rotterdammers bij een ramp even goed geholpen worden als alle andere burgers? En gaat u zorgen dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt?

Met vriendelijke groet,
Theo Cornelissen

U bent hier