h

Bloemlezing der hiaten

4 augustus 2005

Bloemlezing der hiaten

Rotterdam, 08 april 2005

  1. Het probleem van de vele verdwaalde postduiven. Wij pleiten voor een centraal door de gemeente ingesteld duivenopvanghok waar de duiven die afgedwaald zijn van hun duivensportvereniging tijdelijk opgevangen kunnen worden. Door hun pootringetjes kan opgezocht worden wie de eigenaar is. Dit bespaart de twee vogelopvanggelegenheden in Rotterdam zeer veel werk en zorgt voor minder duiven in de stad. Het gaat over jaarlijks honderden vogels die bij de opvang binnenkomen.
  2. Bomen in de stad. Er zijn specifieke bomen die het huis en voedsel zijn voor bepaalde vogels en vleermuizen; bepaalde soorten bomen passen bij bepaalde soorten vogels. Dus niet alle bomen zijn vogelvriendelijk. Wij pleiten voor een bewuste keuze voor een variatie aan boomaanplant.
  3. Bomenpak en herplantplicht. Er wordt ontzettend veel gekapt in Rotterdam en dat is ook weer erg slecht voor de vogelstand. Aan de herplantplicht wordt vaak niet of maar gedeeltelijk voldaan. Wij pleiten er voor dat er 1 op 1 herplant wordt en dat er dan een zo volwassen mogelijke boom wordt geplaatst.
  4. Nieuwe aanplant groen. Wat betreft aanplant wordt er totaal niet gelet op diervriendelijkheid, denk aan rozenbottels e.d. De aanplant van groen in Rotterdam wordt steeds eentoniger. Het moet vooral makkelijk te snoeien zijn. Wij pleiten voor een zeer gevarieerde groenaanplant waarbij rekening wordt gehouden met de voedsel- en nestelkwaliteiten van het groen voor vogel, egels en insecten.
  5. Snoeien. In de hele stad is het te zien: in parken en plantsoenen wordt het groen niet op een normale manier gesnoeid maar tien centimeter boven de grond weggemaaid. Broedende vogels, egels en andere kleine knaagdieren hebben hierdoor geen enkele mogelijkheid een veilig heenkomen te zoeken. Wij pleiten voor een ecologisch verantwoorde snoeimethode. Als er al op eerder vermelde brute wijze gesnoeid wordt, doe dat dan om de paar meter wel en niet, zodat de dieren een veilige plek behouden.
  6. Beschoeiingen. Binnen onze gemeente worden waterkanten vrijwel overal met beschoeiingen beschermd, ondanks het feit dat in het Waterplan Rotterdam opgenomen is dat oevers natuurvriendelijker moeten zijn. Jonge watervogels verdrinken hierdoor vaak omdat de te hoge beschoeiing een te hoge barrière is om het water uit te komen. Wij pleiten voor de aanleg van zoveel mogelijk natuurlijke oevers en als alternatief overal zogenaamde vogeltrapjes.
  7. In het wilde levende dieren. De gemeente draagt nu niet de verantwoordelijkheid en kosten van dierenartsen en transport als in het wild levende dieren als konijnen, egels en zwanen dood langs de weg liggen of gewond raken. Dit drukt enorm op het budget van de dierenambulances en op de tijd van de vrijwilligers die deze ambulances bemannen. Wij pleiten er voor dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en de dierenambulance per dier een vergoeding gaat geven voor het vervoer van aangetroffen dieren.
  8. Rampenplan en dieren. De dierenwelzijnsorganisaties in de stad zijn niet betrokken geweest bij het ontwikkelen van het gemeentelijk dierenrampenplan onder beheer van Sport en Recreatie. Dit is een misser. Er is bijvoorbeeld besloten dat RET honden en katten bij wijze van evacuatie naar de kinderboerderijen vervoert. De kinderboerderijen hebben echter geen juiste opvang voor katten en honden. Ook lijkt het ons logischer om de bestaande dierenvervoerders voor dit klusje te gebruiken. Wij pleiten ervoor dat de gemeente opnieuw een dierenrampenplan gaat ontwikkelen in zeer nauwe samenwerking met de dierenwelzijnsorganisaties in Rotterdam.
  9. Opvang zwerfdieren. Er is een duidelijke afspraak met de Dierenbescherming over de opvang van honden en katten. Wat helemaal niet geregeld is de opvang van op straat gedumpte konijnen, cavia’s, slangen, roofvogels en schildpadden. Wij pleiten er voor dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en er voor zorgt dat alle gedomesticeerde dieren die zwervend aangetroffen worden deugdelijk opgevangen worden. Er bestaan al twee organisatie op het gebied van konijnen- en caviaopvang die zichzelf financieel helemaal bedruipen maar wel medewerking nodig hebben van de gemeente voor een praktische locatie.

  10. Josine Strörmann
    Fractiemedewerker SP Gemeenteraad Rotterdam
    (010) 417 33 59

    Terug naar Persbericht

U bent hier