h

Betreft: open source-software

4 juli 2005

Betreft: open source-software

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat

Rotterdam, 05 juli 2004

Geacht college,

Op 31 oktober vorig jaar gaf u antwoord op vragen van Mea van Ravesteijn over het gebruik van open source-software bij de gemeente. In deze antwoorden gaf u aan dat de gemeente op dit moment voor het overgrote deel Microsoft-software gebruikt, dat er geen inzicht is in de automatiseringskosten en nog geen richtlijnen voor vergelijkende softwareaankoop. Wel gaf het college aan een pilot uit te willen voeren met open source-toepassingen om vast te stellen wat de consequenties zijn van een eventuele overstap.

Terwijl Rotterdam geen voortrekkersrol wil vervullen in de overstap naar open source-software, hebben de gemeenten Groningen en Haarlem, de provincie Noord-Holland en de Duitse overheid al wel stappen gezet in deze richting. Een aantal andere gemeenten, waaronder Amsterdam, zijn bezig met een kosten/baten-analyse. Door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken worden deze ontwikkelingen gestimuleerd via het programma OSOSS (www.ososs.nl).

Het gebruik van open source-software (OSS) en open standaarden heeft een aantal voordelen. Allereerst vermindert het de afhankelijkheid van externe softwareleveranciers, waardoor de keuzemogelijkheden vergroot worden en monopolies worden tegengegaan. Ten tweede verhoogt een overstap de betrouwbaarheid van overheidsinformatiesystemen. De veiligheid van open source-software is groter door de vrije beschikbaarheid en open programmacode. Door het gebruik van open standaarden is de toekomstvastheid en transparantie beter verzekerd. Ten slotte is OSS gratis beschikbaar, in tegenstelling tot dure licenties van commerciële softwaremakers.

In Haarlem verwacht de gemeente jaarlijks 500.000 euro te besparen door het gebruik van OpenOffice.org, een gratis alternatief voor het office-pakket Microsoft Office. Daar tegenover staat een eenmalige investering van slechts 50.000 euro aan scholing en onderzoek. Deze besparing wordt alleen al behaald door het overstappen naar een ander office-pakket. Door werkstations en servers ook uit te rusten met een open-source besturingssysteem (zoals Linux of FreeBSD) en OSS-alternatieven te zoeken voor bijvoorbeeld administratieve software kunnen nog veel grotere besparingen behaald worden.

Dit leidt tot de volgende vragen:

Onderkent u de voordelen van open source-software, te weten o.a. vrije beschikbaarheid, veiligheid, en kostenbesparing?

1.
De gemeente stelt in haar e-programma dat Rotterdam streeft naar ‘het bevorderen van een positief imago van Rotterdam als attractieve stad met initiatief en lef als het gaat om ICT’ en ‘het stimuleren en enthousiasmeren van maatschappelijke organisaties, onderwijs, bedrijfsleven en burgers waardoor nieuwe initiatieven op ICT gebied worden ontwikkeld’. Bent u het met de SP eens dat het stimuleren en zelf in gebruik nemen van OSS hieraan een belangrijke bijdrage kan leveren?

2. Is het het u bekend dat de gemeente Haarlem verwacht jaarlijks ruim 500.000 euro te besparen door gebruik te gaan maken van OpenOffice.org? (bron: www.ososs.nl, 03-03-04) Zou een dergelijke besparing in Rotterdam vermoedelijk niet nog veel hoger uitvallen?

3. Kunt u de raad op korte termijn inzicht verschaffen in de huidige aanschaf- en licentiekosten voor software bij de gemeente? Zo nee, waarom niet?

4. Op welke termijn zal de pilot met OSS plaatsvinden, zoals genoemd in de beantwoording van de schriftelijke vragen van Mea van Ravesteijn op 31-10-03?

5. Bent u bereid deskundig onderzoek te (laten) doen naar de mogelijkheden en kosten van toepassing van OSS bij gemeentediensten en de resultaten zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen een half jaar, aan de raad te presenteren?

Theo Cornelisen

Terug naar Vragen

U bent hier