h

Betreft Ex-Ama's

8 juli 2005

Betreft Ex-Ama's

Onlangs werd bekend dat minister Verdonk van plan is binnen nu en enkele maanden een einde te maken aan het uitkeren van leefgelden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die als kind naar Nederland gekomen zijn.

De kans dat deze groep massaal in de illegaliteit verdwijnt is groot. De Nederlandse overheid heeft het verblijf van vierduizend jonge uitgeprocedeerde asielzoekers in ons land jarenlang gedoogd. Zij zijn hier als ‘ama’ (alleenstaande minderjarige asielzoeker) gekomen en werden niet erkend als vluchteling. Dat betekent dat ze na de achttiende verjaardag hadden moeten vertrekken. Daaraan werd niet de hand gehouden. In tegendeel: de jongeren bleven financiële steun van de overheid ontvangen. Tweeduizend van hen zijn langer dan vijf jaar in Nederland en vallen onder de zogenaamde ‘groep van 26.000’. Minister Verdonk heeft nu aangegeven van deze groep af te willen: de ex-ama’s moeten alsnog het land uit. Ze denkt dat voor elkaar te krijgen door de leefgelden die via het Nidos aan de groep wordt verstrekt stop te zetten. Juist in de grote steden zijn de meeste problemen met ex-ama’s te verwachten. In Rotterdam zijn op het moment ongeveer 500 van deze mensen, waaronder 50 kinderen. Een deel van deze mensen is nog niet uitgeprocedeerd, een ander deel wel. In de Tweede Kamer heeft de SP samen met de PvdA en GroenLinks aan de minister gevraagd haar plannen op te schorten totdat ze met de gemeenten heeft overlegd. De SP is en blijft van mening dat een specifieke pardonregeling voor deze groep de beste oplossing is. Als dat politiek onhaalbaar is, moet in ieder geval alles gedaan worden om te voorkomen dat deze jongeren afglijden in de illegaliteit.

Onze vragen:

  1. Hebt u inmiddels overlegd met minister Verdonk over deze situatie?
  2. Bent u er zich van bewust dat er in Rotterdam vaak door diverse organisaties is geprobeerd deze groep terug te laten keren naar hun moederland en dat dit blijkbaar onsuccesvol is geweest; en dat dit dus betekent dat de terugkeerprocedure van justitie waarschijnlijk ook onsuccesvol zal zijn?
  3. Realiseert u zich dat er op deze manier wellicht honderden illegale jonge mensen bijkomen in Rotterdam?

Het is waarschijnlijk dat de minister niet zomaar zal zwichten voor deze argumenten. Het zou dan ook erg nuttig zijn als bijgehouden zou worden wat er nu precies met deze groep gaat gebeuren. Het Nidos zou, samen met de politie en vele andere organisaties in Rotterdam die te maken hebben met ex-ama’s, mogelijk kunnen gaan monitoren wat er de komende maanden gebeurt met deze mensen. Op die manier heeft de gemeente een veel beter beeld van wat de consequenties zijn van het beëindigen van de voorzieningen van de ex-ama’s

  1. Bent u bereid bovengenoemde organisatie te verzoeken een onderzoek naar de ‘bewegingen’ van deze groep te laten doen?
  2. En bent u vervolgens bereid de minister met de uitkomsten van dit onderzoek te confronteren?

Met vriendelijke groet,
Theo Cornelissen

U bent hier