h

Meeste nee-stemmers van de vier grote steden in Rotterdam

1 juni 2005

Meeste nee-stemmers van de vier grote steden in Rotterdam

Het aantal mensen dat in Rotterdam tegen de Europese grondwet stemde, is het grootste van de vier grote steden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die deze avond langzaam binnenstroomden. In Rotterdam stemde 67,6 procent tegen de Europese grondwet. “Het NEE in Nederland, en ook in Rotterdam, is een duidelijk signaal voor de politieke elite in Brussel en Den Haag,” vindt Rotterdams SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen. “De kloof tussen elite en volk moet éérst gedicht worden, voordat we verder gaan nadenken over Europese integratie.”

De gevoelens van onvrede in Rotterdam, die in 2002 met Fortuyn een hoogtepunt bereikten, zijn nog niet verdwenen,” aldus Cornelissen. “Deze uitslag maakt duidelijk dat de politieke elite, zowel lokaal als nationaal, beter moet luisteren naar de kiezer.” De landelijke SP heeft inmiddels gepleit voor een Nationale Conventie met burgers en maatschappelijke organisaties over de toekomst van de EU en de plaats van Nederland in Europa.

De SP voerde van alle partijen in Rotterdam de grootste campagne rond de Europese grondwet. Met acties, een debat, gesprekken op de markt en het verspreiden van 100.000 huis-aan-huisfolders overtuigde de partij de afgelopen weken twijfelaars met succes van de noodzaak van een nee tegen de Europese grondwet.

Meer informatie:
Theo Cornelissen - 06-20 43 01 96
Kevin Levie - 06-48 19 76 68

U bent hier