h

Betreft: Vragen Dienstenrichtlijn

4 maart 2005

Betreft: Vragen Dienstenrichtlijn

Schriftelijke vragen

Rotterdam, 04 maart 2005

Geacht dagelijks bestuur,

Hoewel ik me zelf niet zo met Europa zou willen bezig houden, heb ik me onlangs wat meer verdiept in de Europese Dienstenrichtlijn, ook wel de Bolkesteinrichtlijn genoemd. De richtlijn moet de belemmeringen opheffen voor het vrije verkeer van diensten binnen de Europese Unie.
Ik ben zelf tot de grote vrees gekomen dat de invoering van die richtlijn nogal wat teweeg kan brengen in het beleid dat de deelgemeente tracht te voeren – en dan denk ik bijvoorbeeld aan het welzijnsbeleid, en met name het gedeeltelijk aanbesteden ervan. Dit zou kunnen betekenen dat het deelgemeentebestuur er totaal geen zeggenschap meer over zal hebben. Tenminste, het is mijn vrees na de informatie die ik vooralsnog heb bestudeerd, dat er weinig overblijft van de kwaliteitseisen die we aan het noodzakelijke welzijnswerk willen stellen – nog los van enige meningsverschillen die voortkomen uit de onze politieke opvattingen tussen enerzijds coalitie, bestuur en anderzijds de SP.

1. Bent u bereid om zich van de inhoud en de strekking te vergewissen van de dienstenrichtlijn?
2. Kunt u de deelraad in een notitie rapporteren over de impact en de consequenties van de dienstenrichtlijn op het deelgemeentebeleid, en met name het oorsprongsland-beginsel dat als kernonderdeel van de richtlijn voor de grootste problemen kan gaan zorgen?
3. Concreter: in hoeverre schat u in dat de deelgemeente enige zeggenschap kan behouden op de arbeids- voorwaarden, de sociale normen die in Nederland gelden en de kwaliteitseisen ten aanzien van milieubescherming, consumentenbescherming, veiligheid bij een door ons gewenst beleid, dan wel bij de uitvoering van het beleid in die gevallen waar het (deel)gemeentebeleid op enig afstand staat of wordt gezet? (Te denken valt aan het beheer van en toezicht op de buitenruimte, de uitvoering van het welzijnswerk wanneer dit (deels) wordt aanbesteed, en het horecabeleid.)
4. Bent u in principe bereid om, na een behandeling van de door mij verzochte notitie in een raadsvergadering, een eventuele afwijzing van de Dienstenrichtlijn over te brengen aan de uitkomst over te brengen aan de andere Rotterdamse deelgemeentebesturen en het College van Burgemeester en Wethouders, opdat deze gremia zich gezamenlijk, tijdig en effectief kunnen uitspreken tegen de invoering van de richtlijn in Europa?

Ten behoeve van een adequate beantwoording van deze vragen wijs ik u op de website www.dienstenrichtlijn.nl.
Laat u vooral niet afschrikken door meldingen van protesten en acties van vakbonden FNV Bondgenoten en MHP, en het Platform tegen de Dienstenrichtlijn zelf, die u op deze site zal aantreffen: er zijn ook links naar de meest belangrijke documenten van de Europese Unie zelf opgenomen. Ook is er een brochure (pdf) waarmee ik u vooral ten dienste wil zijn om u te verdiepen in hetgeen de dienstenrichtlijn teweeg kan brengen.

Erop hopend dat u me gerust kunt stellen, zie ik uw bevindingen met belangstelling tegemoet,
Mathijs Spaas, SP deelraadslid

Terug naar de afdelingspagina

U bent hier