h

Betreft: Opvang zwerfdieren

18 februari 2005

Betreft: Opvang zwerfdieren

Schriftelijke vragen

Rotterdam, 18 februari 2005

Geacht College,

Via de klankbordgroep Natuur en Dierenwelzijn worden we regelmatig en in toenemende mate geattendeerd op het feit dat niet alleen honden en katten zwervend worden aangetroffen maar steeds vaker ook dieren als konijnen en cavia’s dit lot treft. Blijkbaar zetten mensen hun dieren steeds vaker op straat, een groot maatschappelijk probleem. Deels heeft dit te maken met een mentaliteitsverandering maar zeker ook met de invloed van de economische recessie. Dit probleem werd ook door de directeur van het Rotterdamse Dierenopvangcentrum uit de doeken gedaan tijdens een rondleiding door de dierenopvang tijdens de commissie Wijken en Buitenruimte dd 9 februari. Specifiek over de opvang van konijnen en cavia’s hebben wij enkele vragen. De opvang van honden, katten en vogels is in Rotterdam goed geregeld. De opvang van konijnen en cavia’s is in particuliere handen, ondermeer bij stichting de Hoge Hoed en stichting Cavia Rotterdam. Het dierenopvangcentrum van de Dierenbescherming is wegens capaciteitsproblemen zeker niet de aangewezen plek om andere dieren dan honden en katten op te vangen. Kinderboerderijen in Rotterdam en omgeving nemen ook geen konijnen en cavia’s meer op wegens een te groot aanbod. Probleem bij de particuliere opvang is, naast de locatie, het gebrek aan professionele middelen (zoals de mogelijkheid tot het geven van medicatie en het onvruchtbaar maken van de dieren).

Onze vragen:

1. Klopt het dat de gemeente Rotterdam verplicht is niet alleen honden en katten maar ook alle andere zwervend aangetroffen gedomesticeerde dieren op te vangen?
2. Zo ja, op welke manier wordt aan deze verplichting voldaan? Zo nee, hoe gaat u dit probleem oplossen?
3. Bent u bereid dit probleem op korte termijn op te lossen door het bieden van geschikte locaties voor particuliere opvangorganisaties? Zo nee, waarom niet?
4. Uiteraard vraagt dit probleem om een meer structurele aanpak. De dierenbescherming Rotterdam werkt op het moment aan een plan van aanpak voor het opvangen van andere dieren dan katten en honden. Wat ons betreft gaat in de toekomst het opvangen van dieren als konijnen hand in hand met een preventieve bewustwordingscampagne over de (financiële) consequenties van het houden van een dier. Bent u bereid op korte termijn aan tafel te gaan met de Dierenbescherming Rotterdam om een plan van aanpak over deze problematiek te gaan maken? Zo nee, waarom niet?
5. Onlangs is in de commissie Cultuur en Sport een eerste verkenning gepresenteerd van een nieuwe aanpak van wijk-, volks-, nuts- en educatieve tuinen. Hierin wordt onder meer de ambitie uitgesproken om tuinieren en het houden van dieren te combineren. In dit kader een aardig voorbeeld; Stichting de Hoge Hoed was in een verregaand stadium van onderhandeling met de beheerder van de educatieve tuin aan de Albatroslaan over een locatie voor haar konijnenopvang. Helaas is dit plan afgeblazen door de dienst Sport en Recreatie omdat de dienst met de educatieve tuin ‘geheel andere doelstellingen beoogt’. Dit terwijl deze samenwerking een mooie ‘pilot’ zou zijn voor bovengenoemde visie op de wijktuinen. Bent u bereid de samenwerking tussen de educatieve tuin aan de Albatroslaan en stichting de Hoge Hoed en eventuele andere dierenopvangorganisaties te laten fungeren als proefproject voor bovengenoemd idee?


Met vriendelijke groet,
Manuel Kneepkens
Theo Cornelissen

Terug naar de afdelingspagina

U bent hier