h

Betreft: Heisa rond hooddoek in Leefbaar Charlois

23 februari 2005

Betreft: Heisa rond hooddoek in Leefbaar Charlois

Schriftelijke vragen

Rotterdam, 23 februari 2005

Geacht College,

Afgelopen vrijdag was er opnieuw een hoop heibel in de media rond het dragen van hoofddoeken door ambtenaren van de gemeente Rotterdam.
Aanleiding was een brief van het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente Charlois aan het college van B&W van Rotterdam.
Wij beschikken niet over die brief. Slechts delen daarvan kennen wij als bijlage van vragen van de fractie Bourzik. Ook hebben wij kennis genomen van de vragen van de gemeenteraadsfractie van de PvdA over dit onderwerp en het persbericht van de CDA-fractie. Ook de fracties van Groen Links en D66 hebben zich al in de kwestie gemengd en de fractie van Leefbaar Rotterdam heeft op haar website het Dagelijks Bestuur van Charlois opnieuw innig omhelsd en kraait victorie.
Geacht college, U begrijpt dat de SP-fractie met lede ogen het opleven van deze zinloze enenergieverspillende discussie aanziet. We hebben hierover uitgebreid in de raad gediscussieerd in maart 2004. Dat zou voldoende moeten zijn.
De SP-fractie is tegen een centrale richtlijn voor baliepersoneel. De SP wil hierin geen terugval op vooroorlogs centralisme. Voor de SP is een geüniformeerde overheid eerder een bange overheid die weinig gezag uitstraalt en hooguit ontzag inboezemt. Soms zelfs angstaanjagend ontzag als in een dictatuur.
Voor de SP treedt een overheid in een democratie haar burgers met open vizier tegemoet met een persoonlijke benadering van mens tot mens. Het zou niet goed zijn om terug te verlangen naar de tijd dat:
- alle directeuren een krijtkostuum
- alle leraren een jasje-dasje pak
- alle leraressen een mantelpakje
- verschillende ambtenaren diverse uniformen
- alle scholieren een schooluniform …droegen.
In deze moderne tijd moet de leiding van een school, een instelling, een bedrijf , een dienst en zelfs een deelgemeente toch in staat zijn om zelf in goede harmonie een discussie over kleding, parfum, tatoeages, sieraden en dergelijke tot een goed einde te brengen. Normaliter hebben mensen begrip voor de gewenste uitstraling van hun leer- of werkplek.

Daarom willen we U vragen:
- Bent U het met de SP eens dat er geen centraal vastgesteld
   kledingvoorschrift moet komen voor baliepersoneel bij
   deelgemeentes in Rotterdam?

Met vriendelijke groet,
Theo Cornelissen,
fractievoorzitter SP gemeenteraad Rotterdam
(010) 466 80 92 of (06) 20 43 01 96

Terug naar de afdelingspagina

U bent hier