h

SP FEijenoord boekt zege

2 juli 2004

SP FEijenoord boekt zege

Onrechtmatige uitgave 40.000 euro tegengehouden
40.000 euro. Zoveel kostte de informateur voor het nieuwe dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord. En alsof dit bedrag (meer dan een brutaal modaal jaarsalaris) niet genoeg was, is het nog onrechtmatig uitgegeven ook!

Dit betoogde fractievoorzitter Quintijn Rijsdijk tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 juli 2004. De informateur heeft zijn opdracht gekregen van de fractievoorzitters van VVD, PvdA en het CDA (die toen nog kandidaat was om mee te besturen). De fractievoorzitters van deze partijen hebben de offerte naar de deelgemeentesecretaris gestuurd, zonder het Dagelijks Bestuur of de Raad hiervan op de hoogte te stellen. En de deelgemeentesecretaris heeft de offerte getekend – wederom zonder het DB of de Raad hiervan op de hoogte te stellen.

Pas toen de begroting van het overschot van vorig jaar op het programma stond, kwam de aap uit de mouw. Enigszins weggemoffeld achter de wachtgeldregelingen stond die 40.000 euro doodleuk op de begroting.

De SP was zeer verontwaardigd over deze gang van zaken. Het argument van PvdA –fractievoorzitter Van Lent, dat het DB op dat moment demissionair was, gaat niet op – er is wel meer beleid gemaakt tijdens de demissionaire periode. Bovendien had deze uitgave door de Raad goedgekeurd moeten worden, aangezien het hier om nieuw beleid gaat.

Deelgemeente-voorzitter Straasheim trok, naar eigen zeggen “het boetekleed aan” voor deze gang van zaken, maar wilde de post niet van de begroting af halen.

De SP vroeg hoofdelijke stemming aan voor dit agendapunt. Uiteindelijk heeft een meerderheid van de Raad deze uitgave verworpen .Naast de SP stemde ook oppositiepartijen Groenlinks, CDA en JOOP2000 tegen; alsook de eenmansfractie D’66 en een van de leden van PvdA. Drie andere PvdA-leden die voorstemden, maakten wel bekend dat ook zij niet tevreden waren over dit hoge bedrag en de wijze waarop het is begroot.

De 40.000 euro zullen uiteindelijk wel betaald moeten worden – maar dan worden zij gehaald uit een potje die bedoeld is voor het Bestuur. De 40.000 euro van het overschot van vorig jaar kunnen nu gewoon worden uitgegeven aan de bewoners van onze deelgemeente – zoals ook de bedoeling is.

door Frank Menzel
Raadslid SP Feijenoord

Terug naar Feijenoord

U bent hier