h

Vragen: Slechts zes verkooppunten vuurwerk in Rotterdam voldoen aan de wet

26 november 2004

Vragen: Slechts zes verkooppunten vuurwerk in Rotterdam voldoen aan de wet

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het reglement van orde

Geacht College,

Uit een onderzoek van de DCMR Milieudienst Rijnmond bij alle potentiële vuurwerkverkooppunten in de regio Rijnmond bleek dat het aantal vuurwerkverkoopppunten dit jaar fors zal dalen. Van de 131 bedrijven die consumentenvuurwerk verkochten, blijven er naar verwachting ongeveer 75 over. De overige 63 verkooppunten moeten hard werken om tijdig aan de regels te kunnen voldoen. Als er regionaal inderdaad slechts 75 vuurwerkverkooppunten overblijven, betekent dit een afname van circa 57 procent in vier jaar tijd. Van de twaalf verkooppunten die tot nu toe aan alle eisen voldoen, zijn er zes in Rotterdam gevestigd. Wij maken ons ernstig zorgen over dit bericht. Dit kan leiden tot een groot aantal punten waar toch illegaal vuurwerk wordt verkocht. Het kan ook zijn dat voor de legale punten grote rijen staan met alle overlast van dien.

  • Deelt het college onze zorgen?

  • Heeft het College zicht op de huidige stand van zaken met betrekking tot de aanvraag van de 63 punten die nog in procedure zijn? Hoeveel verwacht u dat 29 december alsnog aan de regels zal voldoen? Hoeveel van die punten liggen in Rotterdam en hoe ziet de spreiding eruit?

  • Zal er vanwege deze zorgelijke situatie sprake zijn van extra controles en toezicht om mogelijke illegale verkoop te voorkomen of te bestrijden?

  • Op 2 september hebben we vragen gesteld over de vuurwerkopslag in woonwijken. Uit de antwoorden van het college van 5 oktober jl. werd duidelijk dat de deelgemeenten Hoek van Holland, Delfshaven en Noord niet meedoen aan het verkoopspreidingsbeleid. U meent dat de noodzaak voor een spreidingsbeleid van verkooppunten niet meer nodig is vanwege de aangescherpte wetgeving Is gezien het kleine aantal legale verkooppunten op dit moment juist wel behoefte aan een spreiding? Kunt u inzicht geven in de spreiding van de twaalf vuurwerkverkooppunten die op dit moment aan de regels voldoen?

  • In het kader van de APV is het mogelijk het aantal verkooppunten in een deelgemeente of woonwijk te reguleren. Bent u er net als wij ook voorstander van het aantal verkooppunten in woonwijken zoveel mogelijk te beperken?

  • Op dit moment is het niet mogelijk om vuurwerkverkooppunten te vestigen op industrieterreinen, omdat verkooppunten voor consumentenvuurwerk nu nog vallen onder de bestemming “detailhandel”. Bent u bereid deze bepaling zodanig aan te passen dat het toch mogelijk wordt hiervoor ruimte te bieden?

    Met vriendelijke groet,

    Matthijs van Muijen

    Theo Cornelissen
  • Terug naar Vragen

    U bent hier