h

Vestia heeft een probleem

13 december 2004

Vestia heeft een probleem

Rotterdam, 13 decemberi 2004

Vestia wil in 2007 in de Hordijkerveld de 7 flats aan de Prinsendijk, Appeldijk, Molgerdijk en de Vudijk, totaal 288 woningen, slopen. In plaats van de flats zouden dure koopwoningen met een prijskaartje vanaf  € 220.000,- moeten komen. Vestia hield naar aanleiding van de antisloop-acties van de gezamenlijke bewonerscomités “Prinsendijk, Vudijk, Appeldijk en Molgerdijk” afgelopen zaterdag 11 december in Huize Smeetland aan de Pietersdijk 60 een voorlichtingsmiddag. Vestia wil het grootste deel van de bewoners doorschuiven naar de andere flats aan de Huniadijk, Erfdijk, Koppeldijk, Lodijk en Bermdijk. 

Namens de gezamenlijke bewonerscomités Prinsendijk, Vudijk, Appeldijk en Molgerdijk en gesteund door spandoeken tegen de sloop voerde Cees Lagendijk het woord: “Hier moeten rijke mensen komen. Dan kunnen zij leuke verhaaltjes laten schrijven over hoe prettig zij hier wonen. Leuk voor ons om te lezen. Maar wij mogen alles zelf inpakken. Wij mogen alles zelf verven, behangen, vertimmeren, stofferen en alle rompslomp die er bij komt. Je bent zo een jaar verder voordat alles een beetje naar je zin is. Je mag ook minimaal vijftig euro per maand meer betalen, want dat ben je nu al kwijt als je naar het huis van je vertrekkende buren wil verhuizen. Maar je moet minstens op honderd euro per maand meer rekenen. Met de verhuisvergoeding kan je drie jaar de hogere huur betalen maar daarna heb je nog niks. En het beetje huursubsidie wat je krijgt raak je ook nog eens kwijt als ze in Den Haag hun zin krijgen. Dus mensen, kijk thuis maar eens goed om je heen en zie wat je kwijtraakt als de sloop doorgaat. Het is natuurlijk ook erg, dat mensen die jarenlang bij elkaar hebben gewoond, dan tegen hun zin moeten verhuizen en elkaar minder zullen zien.”

Toch deed Cees een handreiking naar Vestia: “Vestia, kom eens met ons praten hoe het verder moet. Onze bedoeling is dat alle flats dezelfde faciliteiten krijgen als aan de andere flats van de Huniadijk en Erfdijk. Dus afgesloten portieken en eventueel met een lift, dan zijn wij dik tevreden.”
Daarna bood Cees Vestia directeur Karin Schrederhof 132 ondertekende brieven aan van de bewoners van de Prinsendijk, Vudijk, Appeldijk en Molgerdijk aan waarmee zij zich tegen de sloop uitspreken. Meer dan 45 procent van de bewoners heeft zich nu al duidelijk uitgesproken tegen sloop. Dit is meer dan de vereiste 31 procent. Dat de sloopplannen van Vestia zijn helemaal niet zo sterk staan gaf Karin Schrederhof toe; “Als de bewoners blijven zitten, dan heb ik (Vestia) een probleem.” Ook gaf zij toe dat de woningen in goede bouwkundige staat verkeren en dat de woningen gemakkelijk zijn te verhuren.

Uit de vragen van de bewoners uit de zaal kwam ook duidelijk naar voren dat Vestia de boel laat verpauperen. Zo waren er klachten over inbraken in kelderboxen omdat de goede deuren en stevige sloten ontbreken. Ook kijkt Vestia niet of er woningen als postadres worden gebruikt. Schrederhof zegde toe hier werk van te maken.

Het zal Vestia afgelopen zaterdag wel duidelijk zijn geworden dat de gezamenlijke bewonerscomités de sloopplannen niet slikken.” aldus Ria Rijsdijk,  een van de initiatiefnemers van de bewonerscomités.

De contactpersonen van de gezamenlijke bewonerscomités “Prinsendijk, Vudijk, Appeldijk en Molgerdijk” zijn:

Ria Rijsdijk
Prinsendijk 56
tel. (010) 482 49 27

Elly Bosveld
Prinsendijk 52
tel. (010) 479 25 89

Henk de Vries
Vudijk 35
tel. (010) 483 15 91

U bent hier