h

Protestacties bij Rabobank: 'Geen oorlogstuig voor Indonesië!'

13 december 2004

Protestacties bij Rabobank: 'Geen oorlogstuig voor Indonesië!'

Rotterdam, 13 december 2004

Op donderdag 16 december protesteert de SP bij filialen van de Rabobank in Rotterdam tegen de levering van korvetten (oorlogsschepen) aan Indonesië. De Rabobank en ING hebben 500 miljoen euro geleend aan scheepsbouwwerf De Schelde om de bouw van deze oorlogsschepen mogelijk te maken. SP-Kamerlid Krista van Velzen en SP-gemeenteraadslid Theo Cornelissen zullen de directeuren van twee Rotterdamse Rabobank-filialen vragen een einde te maken aan de betrokkenheid van de bank bij de wapenhandel. Klanten van de filialen worden geïnformeerd over wapenhandel en mensenrechtenschendingen.

Donderdag 16 december zal bij tientallen vestigingen door heel het land van zowel Rabobank als ING actie worden gevoerd, als onderdeel van een landelijke actiedag georganiseerd door de Campagne tegen de Wapenhandel. In Rotterdam organiseert de SP twee protestacties. De eerste vindt plaats bij de Rabobank aan de Blaak 333 van 13 tot 14 uur, waar Theo Cornelissen en Krista van Velzen zullen meeprotesteren. Bij de Rabobank aan het Prins Alexanderplein (naast treinstation Rotterdam Alexander) wordt van 16 tot 17 uur actie gevoerd. Een andere groep Rotterdammers voert actie bij de ING op het Weena.

In februari 2004 besloot de Nederlandse regering dat scheepsbouwwerf De Schelde in Vlissingen twee oorlogsschepen voor Indonesië mag bouwen. Als het aan de regering en de meerderheid van de Kamer ligt, worden deze korvetten wanneer ze klaar zijn kritiekloos naar Indonesië

uitgevoerd. De prijs van de schepen bedraagt 500 miljoen euro, een gigantisch bedrag voor een arm land als Indonesië. Dit bedrag wordt De Schelde (voor 95%) geleend door de Rabobank en ING.

Beide banken beroepen zich regelmatig op hun ethisch verantwoorde werkwijze. “De enige ethisch verantwoorde werkwijze is in dit geval dat je geen krediet geeft voor korvetten,” stelt Krista van Velzen. “Gezien de lopende oorlog in Atjeh, waar de Indonesische marine aan meedoet, gezien de kwalijke invloed van het Indonesische leger in het landsbestuur en gezien de corruptie en de armoede in het land, mogen deze korvetten niet worden verkocht. Deze banken moeten afzien van financiering van dit oorlogstuig.”

Meer informatie:

Algemeen: Kevin Levie 06-48 19 76 68 klevie@sp.nl

Actie Blaak: Mathijs Spaas 06-20 50 94 49 mspaas@sp.nl

Actie Alexander: Geertje Boekhoudt 010-420 55 51 g.boekhoudt@planet.nl

Zie ook:
https://sp.nl/db/nieuws/kamernieuwspage.html/2831
of
www.stopwapenhandel.org

U bent hier