h

Voortbestaan van ´t Kapelletje gegarandeerd

28 oktober 2004

Voortbestaan van ´t Kapelletje gegarandeerd

begroting Noord 200410283

De Tweede termijn bij de begrotingsbehandeling deelgemeente Noord 2005Uitgesproken op 28 oktober 2004.

Voorzitter,

Gisteren ook de voorkant van de Maasstad gezien? Spaas de gebeten hond op vergadering Veiligheidsrisico door illegale onderverhuur…
Mijn eerste gedachte: kom ik eens niet, wordt mijn zetel illegaal onderverhuurd…

Het is toch wel erg verrassend om als grootste afwezige te worden gezien, wanneer je er eens een keertje niet bij bent. En dan ook nog bij afwezigheid de gebeten hond zijn… Gelukkig voel ik me allerminst ergens slachtoffer van.De heer Brammerloo zou vinden dat ik, omdat ik zo’n felle kritiek heb op het deelgemeente bestel maar mijn zetel moet opgeven. En in de notulen van een commissievergadering las ik dat de heer Hamminga vond dat ik de deelraadsleden onheus heb bejegend.

Over het onheus bejegenen van de deelraadLetwel, ook ik maak deel uit van de raad. En misschien is het u ontgaan, maar een redelijke dosis zelfkritiek is mij niet vreemd. Als mijn kritiek de deelraad treft, dan is dat veelal mij zelf niet uitgezonderd. Een duidelijke uitzondering daarop: daar waar deelraadsleden een cursus dualisering op kosten van de belasting betaler hebben genoten, mag ik lijkt me u zeker uitdagen om dat in de praktijk waar te maken.

Wel ben ik één iemand een excuus schuldig. Ik ben terecht gewezen op een opmerking van mij, die ik niet zo bedoeld heb… ik noemde de deelgemeente een bezigheidstherapeutisch instituut voor uitgebluste politici… Hier keek ik vooral verder naar wat er zo allemaal in andere deelgemeenten aan politici rondwaardt. Los van het feit dat ik met die opmerking ook weer zelf enige zelfspot naar voren heb gebracht, werd ik er door de griffier op gewezen dat hij dacht dat ik op hem doelde… Onze griffier had ik allerminst voor ogen… het kon wel zo opgevat worden, maar was niet zo bedoeld. Mijn excuus daarvoor.

Over het deelgemeentebestel…Frapant vind ik alle commotie wel… vooral omdat ik niet veel anders heb gezegd dan vorig jaar… en zelfs nagenoeg met dezelfde bewoordingen, tenminste waar het om het deelgemeentebestel gaat. Maar wellicht hebben alle ophef en lawaai aan de Coolsingel over dat zelfde bestel enkele deelraadsleden wakker geschud. Ik boogde hier met mijn algemene beschouwingen niets anders. Ik denk dat het heel verkeerd is, om nu – zelfs al wordt er kritiek geuit door een deelraadslid, het onderwerp ‘of het deelgemeente bestel achterhaald is’ te immuniseren of tot taboe te verklaren. De strekking van mijn betoog vorig jaar - en ook nu weer - is dat ook deelgemeente minnende deelraadsleden zich mengen in de discussie over het deelgemeentebestel en zich er niet voor moeten opsluiten in het deelgemeentelijke huis van de democratie. Die discussie moeten we dus volgend jaar dan ook voeren… anders missen we de trein.

Kunt u mij verwijten dat ik deelraadslid ben, terwijl ik het niet zo op hebt met het deelgemeente bestel? Moet ik dan het veld ruimen? Ik denk het niet…

U kunt mij verwijten dat ik naar eigen maatstaven het bestuur van de deelgemeente controleer, en er weinig er voor voel om het bestuur te controleren of zij besturen volgens een coalitieakkoord en een daaruit vloeiend bestuursakkoord, waar ik me politiek niet in kan vinden.

U kunt me verwijten dat ik de moed heb opgegeven om hier kaderstellend op te treden. U kunt mij verwijten dat ik de daadkracht van de raad bagatelliseer, wanneer het gaat om het kaderstellende onvermogen. Let wel: dan is het ook zelfkritiek! Ik maak onderdeel uit van deze raad.

Wat mijn eigen kaderstellende functie betreft. Op dit moment pas ik ervoor om grondig binnen het stramien van coalitieakkoord, bestuursakkoord en de grenzen die door de bezuinigingen daaraan worden opgelegd, te zoeken naar de minst kwalijke bezuiniging… of een uitvoerige herverdeling te maken. Ik ben van mening dat daar momenteel niets te halen valt.

U kunt mij verwijten dat ik dit jaar afzie van het uitreiken van de enige wisseltrofee die deelgemeente Noord rijk is… De mooie oliespuit: die hou ik achter de hand. Ik zal hem niet onderhands aan iemand gunnen, noch op aanraden van portefeuillehouder Van de Donk hem openbaar aanbesteden.

Enerzijds moet u mij toch ook hebben leren kennen als iemand die er niet voor weg loopt om binnen dit huis der democratie met voorstellen te komen, hoe we ons beter kunnen organiseren. Ik neem aan dat u nog niet mijn voorstel bent vergeten over onze cyclus van werkzaamheden van voorjaarsnota naar begrotingsbehandeling… Je maakt het beste van de situatie waar je je in bevind.

Maar ik ben niet iemand – net als een ieder hier hoop ik – die zich de deelraad als hoogste goed beschouwt voor de invulling van zijn leven. En op dit moment, zie ik meer heil in wat er buitenparlementair in beweging is gekomen, vestig daar de hoop op voor een betere toekomst. En dat brengt me op hetgeen ik momenteel als belangrijkste goed acht, als uitkomst van democratische verkiezingen. De taak die ik heb als volksvertegenwoordiger.

U zal mij nooit kunnen verwijten dat ik de taak als volksvertegenwoordiger niet serieus neem. Democratisch gekozen worden in officieel orgaan waar de politiek zich organiseert en manifesteert. Democratisch gelegitimeerd het politieke platform benutten om er te spreken namens burgers, stemgerechtigden of belangengroepen… Een mooiere eer kan een politicus niet te beurt vallen, zelfs al kom je door verkiezingen in een deelgemeenteraad te zitten. En dit laatste, het recht namens de SP het volk te vertegenwoordigen, kan niemand mij ontzeggen!

En als gekozen politicus, kunt u mij niet het recht ontnemen om die volksvertegenwoordigende functie te benutten.

Noch kunt u mij het recht ontnemen een andere keuze te maken tussen het gewicht dat ik op een bepaald moment geef aan mijn volksvertegenwoordigende, controlerende en kaderstellende taak…En let wel: wat ik doe namens de SP, dat leg ik vooraf en achteraf voor aan partijgenoten; om me ervan te verzekeren dat het niet slechts individu Spaas is die hier wat zegt.

Namens de SP kan ik de volgende motie en amendement voorleggen. Ik kan het aantal terugbrengen tot twee omdat er al door andere partijen amendementen en moties zijn ingediend, die de steun van de SP verdienen: dan gaat het om de buitenproportionele strafkorting op twee migrantenorganisaties, en de basketbal vereniging voor gehandicapten Arrows.

Terug naar Persbericht

U bent hier