h

Gevolgen van de verhoging van de eigen bijdrage thuiszorg

5 april 2004

Gevolgen van de verhoging van de eigen bijdrage thuiszorg

Zowel uit Rotterdams als landelijk onderzoek blijkt dat de in januari doorgevoerde verhoging van de eigen bijdrage ertoe leidt dat veel mensen de thuiszorg opzeggen of het aantal uren zorg verminderen. Alleen al in Rotterdam gaat dat om 1000 mensen. Veel mensen die de thuiszorg niet kunnen missen. Daarnaast zijn er veel mensen die de thuiszorg wel moeten aanhouden maar niet weten hoe ze het financieel moeten redden. Veel mensen gaan dan ook bezuinigen op andere levensbehoeften.

Volgens de staatssecretaris moeten de gedupeerde mensen gewezen worden op de mogelijkheden de hogere bijdrage als bijzondere ziektekosten af te trekken van de belastingen dan wel de gemeente om bijzondere bijdrage te vragen.
De fracties van SP en PvdA hebben wethouder Van der Tak gevraagd in overleg te treden met de Rotterdamse thuiszorgorganisaties om samen te bekijken hoe deze mensen geholpen kunnen worden.

Op de landelijke site van de SP is een protestactie gevoerd tegen de verhoging van de eigen bijdrage thuiszorg. De SP-afdeling Rotterdam heeft deze protestactie uitgebreid door in enkele wijken bij aanleunwoningen flyers uit te delen. Hierop kwamen 66 protestreacties binnen. Voor veel mensen was nog niet duidelijk hoe hoog de eigen bijdrage voor hen zou uitvallen, in maart kwam hierover pas de definitieve beschikking.
Van de 66 protesten wachtten 30 mensen de definitieve beschikking nog af. Voor meer dan de helft van de mensen waren de gevolgen al duidelijk en ernstig: 16 opzeggingen, 8 mensen verminderden hun zorg, 3 gingen bezuinigen op andere zaken en 9 maakten zich grote zorgen hoe financieel rond te komen.
Uit gegevens van thuiszorg Rotterdam blijkt inmiddels (begin april) dat bijna 1000 Rotterdammers de thuiszorg hebben opgezegd of verminderd. Ongeveer 800 cliënten van Thuiszorg Rotterdam hebben vanwege tariefsverhoging opgezegd of het aantal zorguren verminderd (dat is 2,6% van de ca. 30.000 klanten). Bij Humanitas Thuiszorg hebben 130 mensen opgezegd (ruim 7% van de in totaal 1800 klanten). Bovendien melden zich veel minder nieuwe klanten. Humanitas heeft dan ook een personeelsstop moeten instellen. Dat Humanitas veel harder wordt getroffen dan Thuiszorg Rotterdam ligt waarschijnlijk aan het feit dat zij meer kwetsbare mensen in het bestand hebben, mensen die de verhoging echt niet kunnen betalen.
Mensen kunnen compensatie krijgen via de bijzondere bijstand of belastinggeld terugkrijgen. Deze regelingen zijn voor veel mensen te onzeker en te ingewikkeld, zegt een woordvoerder van Humanitas. Klanten die hebben opgezegd, zijn gebeld en gewezen op de mogelijkheden. Maar zonder hulp komen ze er niet uit. En bovendien: ze moeten toch eerst zelf het geld voorschieten.

Op de landelijke site van de SP zijn 534 meldingen gedaan van mensen die protesteerden tegen de verhoging van de eigen bijdrage thuiszorg. Om meer duidelijkheid te krijgen, heeft de SP onder deze melders een vragenlijst verspreid naar de precieze gevolgen, voor en nadat duidelijkheid kwam over de definitieve beschikking. Deze vragenlijst is ook op de site gezet. Hierop kwamen 211 reacties binnen. In totaal hadden 44 mensen (21%) in eerste instantie de thuiszorg opgezegd, twee daarvan hadden inmiddels de thuiszorg weer teruggenomen.
Na de beschikking hebben nog eens 29 mensen opgezegd (14%). In totaal 58 mensen hebben minder uren zorg genomen of denken hier sterk over (27,5%); in totaal 23 mensen geven aan dat ze elders op zullen moeten bezuinigen (11%) en in totaal 17 mensen geeft aan dat ze niet weten hoe ze het financieel moeten redden (8%). Dat betekent dat ruim 60% niet direct heeft opgezegd maar wel in tweede instantie of op een andere manier ernstige gevolgen ondervindt van de verhoging van de eigen bijdrage.

Uit een onderzoek in opdracht van staatssecretaris Ross blijkt dat circa 8500 mensen de thuiszorg hebben opgezegd (2% van het totaal aantal gebruikers). Dit onderzoek is echter onvolledig omdat het alleen gaat om de groep die in eerste instantie heeft opgezegd. Bovendien zijn de andere gevolgen (vermindering van zorg, bezuinigen op andere levensbehoefte, financiele problemen) niet meegenomen. Uit het onderzoek van de SP blijkt dat deze groep veel groter is dan het aantal mensen dat in eerste instantie de thuiszorg opzegde. Op verzoek van de SP is het onderzoek van de staatssecretaris inmiddels voorgelegd aan het verificatiebureau van de Tweede Kamer.

De SP pleit al jaren voor de afschaffing van de eigen bijdrage thuiszorg.
Eigen bijdragen voor een basisvoorziening als de thuiszorg zijn oneigenlijk, ondoelmatig en hebben maatschappelijk ongewenste gevolgen, met name voor de meest kwetsbaren. Eigen bijdragen leiden bovendien tot administratieve belasting en zijn niet nodig voor gepast gebruik omdat we al gebruik maken van indicatiestelling.

Terug naar Nieuws

U bent hier