h

Vrijwilligersorganisatie 'Natuur in kaart'

10 maart 2004

Vrijwilligersorganisatie 'Natuur in kaart'

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat

Rotterdam, 10 maart 2004

Schriftelijke vragen aan B & W ter mondelinge beantwoording in de commissie Cultuur & Sport op 11 maart 2004

Een aantal jaren heeft een groep van meer dan 100 vrijwilligers, ‘Natuur in Kaart’, met veel enthousiasme, voor dag en dauw en in regen en wind, natuurinventarisaties gedaan in Rotterdam. Onder begeleiding van Bureau Stadsnatuur Rotterdam (BSR) werden door de afdeling Natuur en Milieu van dienst Sport en Recreatie natuurinventarisatiecursussen ontwikkeld waar deze enthousiaste vrijwilligers leerden nader in contact te komen met de natuur om hen heen en werden opgeleid tot inventariseerder.

Het inventariseren van flora en fauna is nodig om te weten wat waar leeft in de stad. BSR geeft aan de inventarisaties van Natuur in Kaart heel goed te kunnen gebruiken, voorafgaand aan hun eigen “officiële” onderzoeken in opdracht, om een beeld te krijgen van bijvoorbeeld de vlinderstand in een bepaald gebied. Afgezien van de wetenschappelijke waarde van de inventarisaties door deze groep is het natuurlijk zo dat de cursussen ook heel belangrijk zijn in het kader van natuur- en milieueducatie. Het draagvlak voor natuur en milieu in de stad wordt enorm vergroot.

Door werving via kinderboerderijen en wijkgebouwen is het vrij eenvoudig gebleken om nieuwe vrijwilligers te benaderen voor deze club, een mooi voorbeeld van ‘Mensen maken de Stad’. Er is ook zeker mogelijkheid tot uitbreiding van ‘Natuur in Kaart’. Het probleem is echter dat het jaarlijks minimaal benodigde bedrag van € 20.000 per jaar voor het opleiden van deze groep door Sport en Recreatie wegbezuinigd is. De vrijwilligers kunnen nu nog aan de slag maar voor nieuwe educatie is dus geen geld meer. Dit betekent dat de nu werkende groep haar kennis niet meer kan verbreden en dat, door natuurlijk verloop, ‘Natuur in Kaart’ steeds minder voorstelt en over een aantal jaren wellicht misschien niet meer bestaat.

Wij hebben hier een aantal vragen over:

  1. Waarom heeft Sport en Recreatie deze cursussen wegbezuinigd?
  2. Vindt de wethouder ook niet dat het zonde is om deze grote groep enthousiaste vrijwilligers in de kou te laten staan?
  3. Is de wethouder bereid om deze beslissing terug te draaien en te zorgen dat de afdeling Natuur en Milieu van Sport en Recreatie weer de beschikking krijgt over voldoende budget voor dit project?

Theo Cornelissen, (06-) 20 43 01 96, E-mail

Terug naar Vragen

U bent hier