h

Brief aan minister Hoogervorst betreffende de vehoging van de eigen bijdrage thuiszorg

19 januari 2004

Brief aan minister Hoogervorst betreffende de vehoging van de eigen bijdrage thuiszorg

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat

Rotterdam, 19 januari 2004

Geachte heer Hoogervorst,

In een stad als Rotterdam maken tienduizenden mensen gebruik van de thuiszorg als belangrijke basisvoorziening. Thuiszorg en andere voorzieningen maken het mogelijk dat vele Rotterdammers zoals ze zelf ook graag willen, zelfstandig kunnen blijven wonen.
Uw besluit de eigen bijdrage thuiszorg fors te verhogen per 1 januari 2004 heeft maatschappelijk zeer ongewenste gevolgen, met name voor de meest kwetsbare Rotterdammers die afhankelijk zijn van deze noodzakelijke zorg.
Uit gesprekken met de grootste thuiszorgorganisatie in Rotterdam hebben wij begrepen dat vanwege de verhoging van de eigen bijdrage reeds zo'n 150 mensen de thuiszorg hebben opgezegd en tientallen klanten het aantal uren thuiszorg verminderen.
Dat betekent dat een groeiend aantal mensen de voor hen noodzakelijke zorg niet krijgen of een beroep doen op onprofessionele vormen van hulp. Met mogelijke maatschappelijke gevolgen als vereenzaming, verwaarlozing, een verslechtering van de situatie zonder dat tijdig ingegrepen wordt en een toename van intramurale opname. De professionele thuiszorg bestaat immers niet alleen uit huishoudelijke hulp maar heeft ook een belangrijke preventieve taak.
Daarbij komt dat in de regio Rotterdam de indicatiestelling is verscherpt met name ten aanzien van aanwezige mantelzorg. Dit leidt tot een grote druk op de mantelzorg en zal bovenstaande ontwikkelingen versterken.
Wij vrezen bovendien dat mensen die wel gebruik blijven maken van de thuiszorg zullen moeten bezuinigen op andere belangrijke basisvoorzieningen. Temeer daar ook de overige kosten voor de overige zorg en huisvesting hoger worden.
Wij doen een ernstig beroep op u deze ongewenste gevolgen van uw beleid serieus te nemen en uw besluit ten aanzien van de verhoging van de eigen bijdragen te heroverwegen.

Daarnaast willen wij u erop wijzen dat er nog zeer veel onduidelijkheid bestaat over de te betalen eigen bijdrage. Veel mensen uit de doelgroep beschikken niet over internet en zijn afhankelijk van de telefonische bereikbaarheid van het CAK. Wij hebben begrepen dat het CAK zeer slecht bereikbaar is en de bejegening onvriendelijk. Wij verzoeken u ook hierin op te treden.

In afwachting van uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

T. Cornelissen, I. Palm, SP-fractie Gemeenteraad Rotterdam

J. Kriens, B. Kilic, PvdA-fractie Gemeenteraad Rotterdam

M. van Ravesteijn, D66-fractie Gemeenteraad Rotterdam

Er gaat een afschrift van deze brief naar de vaste Kamercommissie VWS

Terug naar Verhoging eigen bijdrage thuiszorg

U bent hier