h

Nieuws Feijenoord

17 december 2003

Nieuws Feijenoord

Rotterdam, 14 december 2003

Reactie op het artikel in het RD: politie in de regio Rijnmond de slechtste van Nederland

Geachte heer A. Meijboom,

De eerste reactie van mij toen ik in de krant las dat de politie in de regio Rijnmond de slechtste van Nederland zou zijn was: dat verbaast me niks.
Als inwoner van deelgemeente Feijenoord en voorzitter van de SP-fractie in de deelraad, heb ik in de afgelopen jaren zoveel gezien, gehoord en meegemaakt op het gebied van onkunde, onverschilligheid en onwil van de politie, dat enig geloof in de daadkracht van uw organisatie bij mij persoonlijk al lang onder de nul grens is gedaald.

Om een recent voorbeeld te geven, maak ik gebruik van een quote uit het artikel gepubliceerd in het rotterdams Dagblad van 12 december jl.:
"Het betreft delicten als woninginbraak en inbraken in kelders en schuurtjes, diefstal van en uit auto's en van fietsen en brommers én geweld tegen personen (moord, doodslag, bedreiging, straatroof, overvallen en openlijk geweld). De politie krijgt die gegevens van het Openbaar Ministerie. Als het ministerie daar goed mee was omgesprongen, aldus de korpschef, dan zou het korps Rotterdam-Rijnmond beslist hoger zijn geëindigd.".
Komt het er niet op neer dat de cijfers die het OM daadwerkelijk zou moeten (of had kunnen) verstrekken, gebaseerd zijn op door uw politie korps aangedragen zaken? Maar daar wringt dan toch de schoen. Ik weet namelijk dat er dit jaar meer zaken in de bovenstaande categorien zijn aangeleverd dan vorig jaar. Alleen is het aantal aangeleverde zaken geen goede graadmeter voor de werkelijke effectiviteit van uw korps. Nog los van het feit dat de cijfers zelf geflateerd zijn.

Waarom ik dit stel is omdat ik recentelijk heb meegemaakt, dat het gezin van mijn fractiegenoot bij het bureau te horen kreeg dat het beter was geen aangifte te doen van openlijke geweldpleging, bedreiging, vernieling en intimidatie door hun buren, omdat dat "de zaak alleen maar erger zou maken". Vervolgens deed de politie niets. Het gevolg is dat dit gezin nu hard op zoek is naar een huis buiten Rotterdam, omdat de buren die hen terroriseren, daar zeven dagen in de week mee doorgaan, zonder dat er een strobreed in de weggelegd wordt door de politie.
De politie kwam wel na twee weken eens een kijkje nemen, de situatie aanschouwen, nadat ze via-via te horen hadden gekregen dat het hier om het gezin van een deelraadslid ging. Of ze mischien nog wat konden doen. Ik zal u de woorden van mijn fractiegenoot besparen toen hij ze de deur wees..... Want waarom voor een deelraadslid wel komen, en voor een ambteloos burger niet?
Overigens treed mijn fractiegenoot per 18 december a.s. af vanwege zijn aanstaande verhuizing en heeft de zaak ook al publiciteit gehad. Maar het feit blijft dat het positief werkt voor de cijfers van het korps waar u chef van bent. Het heeft mijn fractiegenoot enige weken na de eerste melding, behoorlijk wat moeite gekost om de heren op het bureau ook maar te laten erkenen dat er in eerste instantie al een melding gemaakt was van de reeks incidenten. In eerste instantie wisten ze van niks, er was tenslotte geen officieele aangifte gedaan. Na lang aandringen werd schoorvoetend erkend dat "het toch wel klopte".
Een zaak die je niet kent, niet registreerd, niet doorgeeft, wordt ook nooit door het OM in de cijfers verwerkt en doorgestuurd naar Den Haag. Handig.....

Een vraag die u in uw positie waarschijnlijk niet kan beantwoorden, omdat u voor de informatie daarover afhankelijk bent van uw eigen organisatie, is de volgende: hoe vaak komt dit in Rotterdam jaarlijks voor?
Ik heb een vermoeden van het antwoord: veel en veel te vaak. Als ik zelf simpel al die 'afgeraden' aangiftes optel die ik terugvind in deelgemeentelijke stukken, brieven, E-mails en telefoontjes van burgers, etc., dan kom ik alleen al op enkele tientallen keren per jaar. In Feijenoord alleen. Laat staan het politie district Ridderster, laat staan het hele Rijnmond gebied.
Overigens heb ik een hele lange waslijst met voorbeelden van 'verkeerde prioriteitsstelling' door de politie in Feijenoord uit de afgelopen jaren. En regelmatig gaat dat om persoonlijke en voor de betrokkenen vaak emotionele en ingrijpende gebeurtenissen.
De enige agenten waar ik dan ook nog echt bewondering voor op kan brengen zijn een aantal hard werkende wijkagenten. Vaak sociaal voelende mensen die alle ellende van de wereld over zich uitgestort krijgen en toch doorploeteren om het er iets beter op te maken. En dat lukt ze dan ook nog regelmatig. Kijk, daar heb ik echt respect voor. En sommigen op de verschillende bureaus doen echt hun best, dat waardeer ik zeker ook.

Meneer Meijboom, ik wil u dan ook een goede raad geven. Wijs bij het falen van uw organisatie niet te snel met een vinger in het rond om anderen daarvan de schuld te geven, maar steek de hand in eigen boezem en neem uw verantwoordelijkheid. Stroop uw mouwen op en ga hard aan het werk om samen met uw korps de Roterdamse wijken en buurten in het echt veiliger te maken, niet alleen op papier. Daar hebben alle inwoners van Rotterdam baat bij. En u ook, want dan worden uw cijfers echt geloofwaardig.

Met vriendelijke groeten, Quintijn Rijsdijk, fractievoorzitter SP deelraad Feijenoord.
SP-fractie deelraad Feijenoord: Bree 186, 3075 KB, Rotterdam, (010-) 4 19 37 57

Lees hier: het artikel uit het Rotterdams Dagblad

Terug naar Feijenoord

U bent hier