h

Nieuws Alexander

4 december 2003

Nieuws Alexander

Rotterdam, 04 december 2003

Einde Coalitie PvdA, Groen-links en SP in Prins-Alexander

Tijdens de deelraadsvergadering van 1 december j.l. is er een einde gekomen aan de coalitie van de PvdA, CDA, Groen Links en de SP in de deelgemeente Prins Alexander.

Nadat de portefeuillehouder van Groen Links een verklaring had voorgelezen waarin zij aangaf waarom zij niet verder wilde met dit dagelijks bestuur en de fractievoorzitter van Groen Links aangaf achter zijn portefeuillehouder te staan en Groen Links zich terugtrok uit de coalitie, de fractie van het CDA het vertrouwen in de fractie van de PvdA opzegde, was de bestuurscrisis een feit.

In het kort de aanleiding, oorzaak en gevolg van de ontstane situatie.

Aanleiding
Op donderdag 27 november hebben de deelgemeentesecretaris en de sectorhoofden (3) zich collectief ziek gemeld, waardoor de deelgemeente ambtelijk gezien onthoofd was. De reden voor deze ziekmelding was de slechte verhouding (en de daardoor ontstane problemen) tussen enkele leden van het dagelijks bestuur en de betreffende ambtenaren.
Op vrijdag 28 november is er een overleg geweest tussen het dagelijks bestuur en de vier fractievoorzitters van de coalitiepartijen.
Tijdens dit overleg gaf de portefeuillehouder van Groen Links (met bedrijfsvoering in haar portefeuille) aan, achter de ambtenaren te staan en zich wilde bezinnen op haar positie binnen het dagelijks bestuur. De fractievoorzitter van Groen Links gaf aan achter zijn portefeuillehouder te staan en op de vraag wat dat voor de coalitie betekende, was dat dan wat Groen Links betrof einde oefening.
Het voorstel om op zeer korte termijn (en binnen een kort tijdsbestek) met een intermediair (de te benoemen loco-secretaris) en de twee strijdende partijen om de tafel te gaan zitten bracht voor Groen Links geen uitkomst.
De drie overgebleven partijen hebben samen 12 van de 25 zetels in de deelraad, dus een minderheid; maar met de toegezegde gedoogsteun naar de coalitie van de lijst Groeneweg zou de coalitie op 13 zetels komen, dus een nipte meerderheid. Met dit gegeven zijn de fractievoorzitters teruggegaan naar hun fractie voor overleg.
De fractie van de PvdA kwam terug met de boodschap dat zij geen steun kon verlenen wanneer de portefeuillehouder van het CDA bleef zitten en dat zij de basis te smal vond
(met o.a. als gevolg dat er een wisseling van fractievoorzitter plaats vond). De terugkoppeling van de PvdA naar het CDA en de SP was dermate traag, waardoor wij tot vlak voor de deelraadvergadering niet wisten wat de PvdA van plan was. Dit was voor het CDA reden (ingenomen standpunt en de manier waarop er gecommuniceerd was) het vertrouwen in de fractie van de PvdA op te zeggen tijdens de deelraadsvergadering, waardoor het einde van de coalitie een feit was.

Oorzaak
De oorzaak van de conflicten ligt in de persoonlijke sfeer. Enerzijds konden enkele portefeuillehouders zo langzamerhand niet meer door één deur, anderzijds waren er twee portefeuillehouders die regelmatig botsten met hun sectorhoofd.

Gevolg
Het gevolg is, dat de VVD nu het voortouw heeft genomen en het CDA en Groen Links heeft uitgenodigd voor besprekingen om tot een coalitie van VVD,CDA en Groen Links te komen. Een coalitie van ook maar 13 zetels, dus ook maar een nipte meerderheid. De beoogde dagelijkse bestuurders zijn ook genoemd. Verbazingwekkend is het feit dat de genoemde personen van het CDA en Groen Links juist diegenen waren die het slechtst met elkaar op konden schieten.
Het laatste nieuws van de kant van de VVD is, dat de eerste besprekingen positief zijn verlopen en dat men voor de kerst de coalitie rond denkt te hebben en dat begin januari 2004 het nieuwe dagelijks bestuur geïnstalleerd kan worden.

De SP in Prins Alexander gaat in ieder geval weer in de oppositie. Meedoen aan een coalitie is niet verkeerd, wanneer er voldoende inhoudelijke punten vanuit ons verkiezingsprogramma in het coalitieakkoord vastgelegd worden (en dat was het geval).
Een fractie die slechts uit één persoon bestaat heeft weinig in welke coalitie dan ook te zoeken.
En laten we eerlijk zijn, oppositie voeren is nog niet zo slecht; samen met de kerngroep in Prins Alexander zal dat best lukken.

Geertje Boekhoudt, fractievoorzitter SP Prins-Alexander, tel: (010-) 420 55 51 of (06-) 28 92 67 55

Terug naar Nieuws Alexander

U bent hier