h

Havenwerk voor havenwerkers

14 november 2003

Havenwerk voor havenwerkers

In de week van 10-17 november is door de havenwerkers opnieuw actie gevoerd tegen de voorgenomen liberalisering van havendiensten.

In de haven
De zogenoemde Port Package bepaalt dat Europese lidstaten vrij zijn om sociale eisen te stellen aan aanbieders van havendiensten. Dat vindt FNV Bondgenoten veel te vrijblijvend. De vakbond is fel tegen liberalisering. Havenwerkers zijn goed opgeleid. Als allerlei vreemdelingen op de kades komen, leidt dat onherroepelijk tot gevaarlijke toestanden, verlies van werkgelegenheid en afbrokkeling van arbeidsvoorwaarden.
FNV Bondgenoten wijst op ILO-verdrag 137 dat havenwerkers beschermt. De havenbedrijven weigeren echter een havenregister bij te houden, zoals het internationale verdrag voorschrijft.
De 'board of expert' van de internationale organisatie voor arbeid, ILO, heeft Nederland al gewaarschuwd en ziet een rapportage tegemoet. Andere leden van de Europese Unie hebben wel goede beschermingsmaatregelen genomen.

In november stemt het Europees Parlement in Straatsburg over een compromis dat een afvaardiging van de volksvertegenwoordiging met de Europese Raad van Transportministers heeft gesloten. Niek Stam van de FNV benadrukt dat het compromis nog slechter is dan het voorstel dat al in maart door het Europees Parlement was afgewezen.
In november hield het actiecomité van de Europese Transportwerkers Federatie een meerdaagse actie om de eisen van de havenwerkers kracht bij te zetten. De FNV heeft een actieweek gehouden van 10-17 november en op veel plekken havenwerkers opgeroepen te protesteren tegen de omstreden plannen van de Europese Raad voor Transportministers.

Koffie in de haven
De SP afdeling Rotterdam was er ook dit keer weer bij om haar solidariteit te betuigen en de strijdlustige maar koude actievoerders te voorzien van koffie.

Zie ook: havenstaking port-package

Terug naar Actie

U bent hier