h

Raadsvergadering

12 september 2003

Raadsvergadering

Verslag

Dit was nou typisch weer zo'n raadsvergadering waar niet gesproken werd over wat er eerst op de agenda stond, maar wel over allerlei politieke zaken naar aanleiding van de actualiteit.
Officieel was er 3 uur spreektijd uitgetrokken, dus van 14 tot 17 uur en de SP had daarin recht op 7 minuten. Gezien de actualiteit werd er al snel 5 uur van gemaakt, waarvan 12 minuten voor de SP. Het was dus zaak om in korte tijd veel te behandelen. We begonnen met het van de agenda halen van de nieuwe havenverordening. Die moet terug naar de commissie, en dat was een eerste succes voor de acties van de havenwerkers van dinsdag en vanochtend.
Daarna kwam het vragen halfuur, waarin ik op verzoek van Milieudefensie en verschillende andere organisaties waaronder Rover, de Fietsersbond en 3VO, het college vroeg waarom ze geen medewerking verleende aan de "week van de duurzaamheid" en de daarin opgenomen "Europese autoloze dag" van 22 september. Het college had niet eens antwoord gegeven aan de organisatoren, terwijl er in 166 Nederlandse gemeentes bijna 400 activiteiten plaatsvinden volgende week. De tweede stad van het land is nog te arrogant om iets van zich te laten horen. Voor mijn pleidooi kreeg ik alleen wat steun van Groen Links, de Stadspartij, de PvdA en D66, maar uit de coalitiehoek zweeg men in alle talen.
Daarna volgde mijn verzoek tot interpellatie waarin ik het college ter verantwoording wilde roepen over de verduistering van 3,3 miljoen euro bij Boijmans. Het is al weer 3 maanden geleden. In de media hebben we allerlei verhalen kunnen lezen, maar een officieel bericht van het college zit er nog steeds niet bij. Mijn in te dienen motie ging erover om het naar de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) te sturen. Maar ook dat ging de meerderheid te ver. Alleen D66 en Stadspartij steunden mij, de PvdA wilde wel over 2 weken, maar dan is de COR-vergadering van 15 september al geweest.
Daarna kwam de interpellatie op initiatief van de PvdA over alle commotie rond de allochtonenstop en de uitspraken van wethouder Pastors (LR) die in het Rotterdams Dagblad (RD) beweerde dat er een hek om Rotterdam zou moeten komen en dat ook kansarme allochtonen die al in Rotterdam zijn, geen andere woning meer zouden moeten krijgen. In feite verklaarde hij de helft van Rotterdam tot ongewenst vreemdeling. De aanval van de PvdA was erg tam en de wethouder verdedigde zich met veel sussende woorden en gaf zelfs het RD de schuld van alle commotie. Tegelijkertijd vond hij het wel goed dat nu de discussie was losgebarsten. Voor de SP hield ik een verhaal onder de titel "Het gaat om de mensen en niet om de statistiek".
In de wandelgangen kreeg ik veel bijval, zowel van leefbaren als van PvdA-ers. Er was ontzettend veel belangstelling van de pers, veel kranten maar ook zeker 5 TV-camera's en verschillende radio-journalisten. Het debat duurde ruim 3 uur en uiteindelijk werd er een motie met een uitspraak aangenomen met 27 tegen 16 stemmen. Die "motie-uitspraak" sluit nauw aan bij het pleidooi van Agnes Kant in het AD van woensdag 10 september. Voor de uitspraak stemden Smit, VVD, CDA, LR, SP en 2 PvdA-ers waaronder fractievoorzitter Cremers. In feite verwoordt deze "motie-uitspraak" de discussie die nu plaatsvindt en vraagt de tweede kamer en de regering om Rotterdam te helpen bij de problemen rond de instroom van vele kansarmen. Niet meer en niet minder.
De rest van de agenda werd afgeraffeld en het belangrijke rapport "Mensen maken de Stad" werd doorgeschoven naar de volgende vergadering over 14 dagen.

Meer informatie: Theo Cornelissen (06-) 20 43 01 96, E-mail

Terug naar Archief of Gemeenteraad

U bent hier