h

Port Package FNV actie

9 september 2003

Port Package FNV actie

Dinsdag 9 september startte de FNV een nieuwe serie acties in de Rotterdamse haven tegen de zogenaamde Port Package, de nieuwe Europese wetgeving waarmee het havenwerk verder geliberaliseerd wordt. Het Europese parlement heeft die wetgeving inmiddels aangepast onder druk van grote acties van 20.000 havenarbeiders in januari. De Rotterdamse SP Europarlementariër Erik Meijer speelde een belangrijke rol in de debatten. Maar de Europese ministers willen die aanpassingen van het parlement niet overnemen. Daarom staan er nu opnieuw grote acties op stapel. Dit najaar moet een en ander tot een besluit leiden. Daarom is de FNV vandaag in actie gekomen in de Waalhaven, waar de voorzitter van de FNV-bondgenoten, enkele Europarlementariërs en ook het PvdA-raadslid Els Kuijper en SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen het woord voerden.
Theo Cornelissen spreekt op Port package FNV actie

Donderdag 11 september worden de acties vervolgd in de Europoort, maandag 15 september in de Merwedehaven met onder andere SP-kamerlid Harry van Bommel en dinsdag 16 september op de Maasvlakte. Namens de Rotterdamse gemeenteraad zal Theo Cornelissen vaak aanwezig zijn, om steun te betuigen en om uit te leggen wat de gemeenteraad en het gemeentelijk Havenbedrijf zouden kunnen en moeten doen.

Zo staat er donderdag 11 september een nieuwe
verordening voor de sjorders op de agenda en die zal echt gewijzigd moeten worden. Samen met de PvdA proberen we enkele Leefbaren over de streep te krijgen om zo een meerderheid te vormen. Het gaat erom dat Havenwerk gedaan wordt door goed opgeleide en erkende havenwerkers die betaald worden volgens een fatsoenlijke haven-CAO.

Als de liberalisering doorzet, kunnen allerlei wilde bedrijven het werk overnemen en mogen ook de bemanningen van de schepen het havenwerk doen. Bemanningen die vaak uit Derde Wereld landen komen en zwaar onderbetaald en slecht opgeleid het werk wel goedkoper, maar zeker niet beter en veiliger kunnen verrichten.

Het is in het belang van de veiligheid van alle Rotterdammers, zowel op de boten als op de wal, dat deze zogenaamde self-handling niet doorgaat. Het wordt tijd dat ook de Rotterdamse havenwethouder Wim van Sluis (LR) en de Nederlandse regering eens naar de Rotterdamse havenwerkers gaan luisteren en die Europese ministers een halt toe roepen. 17 januari heeft Jan Marijnissen al zijn steun betuigd door lijfelijk aanwezig te zijn bij de staking. De vraag om een goede nationale havenwet die het werk van de havenarbeiders beschermd, stond tenslotte niet voor niets in ons verkiezingsprogramma.

Meer informatie: Theo Cornelissen (06-) 20 43 01 96, E-mail

Lees hier het verhaal uitgesproken door Theo Cornelissen

Zie ook: Motie Europese 'Port Package'
Rotterdamse Haven Motie van SP aangenomen

Terug naar Archief

U bent hier