h

Havenverzet tegen Port package

19 september 2003

Havenverzet tegen Port package

Maandag 15 september was tweede kamerlid Harry van Bommel gastspreker in een afgeladen kantine van de firma Seabrex in de Rotterdamse Merdewedehaven.


Harry lichtte de toegestroomde havenwerkers in over de maatregelen van het kabinet Balkenende. De bijeenkomst was belegd door de FNV in het kader van de komende vergaande liberalisering van de havens door de zogenaamde "Port Pakkage" die nu in Brussel ter discussie staat. Bij Seabrex spraken naast Harry van Bommel ook een kaderlid van de Antwerpse vakbond, een PvdA Europarlementariër en het Rotterdamse SP gemeenteraadslid Theo Cornelissen.

Zowel op Europees als Haags als Rotterdams niveau moeten de politici alles in het werk stellen om deze liberalisering te stoppen. In het zelfde kader vonden er bijeenkomsten met honderden havenwerkers plaats bij de dag- en avondploegen op 9 september in de Waalhaven, op 11 september in de Europoort
en op 16 september op de Maasvlakte. SP-europarlementarier Erik Meijer sprak op 11 september en raadslid Theo Cornelissen was bij alle bijeenkomsten om uitleg te geven over de nieuwe havenverordening waarbij de Port Package
sluipenderwijs dreigt te worden ingevoerd.

Onder druk van de acties heeft de gemeenteraad de voorgestelde havenverordening van de agenda gehaald voor nader overleg. Op alle bijeenkomsten stemde een overweldigende meerderheid voor een algehele staking op maandag 29 september. Dan zal er in de ochtend een mars door Rotterdam gehouden worden vanaf het Zuidplein, door de Maastunnel naar het kantoor van het World Port Center op de Wilhelminapier.

Naast duizenden Rotterdammers, worden ook honderden havenwerkers uit andere Europese havensteden verwacht. Vanzelfsprekend zal de SP dan weer van de partij zijn om van haar solidariteit blijk te geven.

Meer informatie: Theo Cornelissen (06-) 20 43 01 96, E-mail

Zie ook: het artikel op de landelijke site

Terug naar Nieuws

U bent hier