h

Havenstaking Port Package

29 september 2003

Havenstaking Port Package

SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen was vandaag aanwezig bij de massale demonstratie en manifestatie van stakende havenarbeiders in Rotterdam.
In een toespraak betuigde hij zijn solidariteit met de duizenden stakers die uit heel Europa zijn gekomen om te protesteren tegen de “Port Package”, een richtlijn van de Europese Commisie die voor de havenwerkers rampzalig kan uitpakken.

Havenwerk voor Havenwerkers

Duizenden Europese havenarbeiders protesteren in Rotterdam
Klokslag halfelf ziet het er niet naar uit dat de grote demonstratie van havenwerkers op tijd kan vertrekken. Weliswaar hebben zich al duizenden demonstranten uit vele Europese landen verzameld op het plein voor het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy, maar het wachten is op de Belgen. Overleg volgt. Even later klinkt het door de microfoon: “Vrienden, als alles meezit kunnen we precies om 11.00 uur vertrekken. We wachten alleen nog even op onze collega’s uit België. Die wilden persé allemaal naast de chauffeur zitten en nou kan de bus niet door de tunnel.”

Door de Maastunnel

Niet veel later komen ook de Belgen aan en vertrekt de stoet; via de Pleinweg, de Maastunnel en de Westzeedijk over de Erasmusbrug naar de Wilhelminapier waar het Gemeentelijk Havenbedrijf zetelt. Vooraan in de stoet loopt ook Tweede-Kamerlid Piet de Ruiter: “Het is fantastisch dat hier zoveel duizenden mensen lopen die strijden voor hun baan. Havenwerk is er en moet er blijven voor de havenwerkers.” En De Ruiter heeft gelijk; duizenden Europese havenwerkers zijn deze ochtend aan een rumoerige protestmars begonnen in Rotterdam.

Stakers luisteren naar Toespraak

De voorzitter van FNV Bondgenoten, H. van der Kolk, hield voorafgaand aan de mars een toespraak. “We laten zien dat Europese havenwerkers niet met zich laten sollen. We zijn tegen het Port Package,” riep hij. Het Port Package is het plan om het havenwerk te liberaliseren. Als dit wordt ingevoerd, komt volgens Van der Kolk de werkgelegenheid in de haven in gevaar. Werkgevers kunnen het werk dan uitbesteden aan niet-geregistreerde, goedkopere arbeidskrachten. Ook het Rotterdamse gemeenteraadslid Theo Cornelissen is prominent aanwezig bij de lange mars door Rotterdam. “Deze demonstratie is een heel duidelijk signaal aan havenwethouder Van der Sluis en aan het totale college,” zegt hij.
Tot nu toe stellen Nederlandse werkgevers dat de havenwerkers voldoende beschermd worden door de wetgeving. Een Rotterdamse demonstrant is het hier niet mee eens: “Dat hebben ze hier in Rotterdam ook al geroepen. Ze zouden geen behoefte hebben aan goedkoper en minder gekwalificeerd personeel. Maar iedereen weet dat de liberalisering overal zal leiden tot valse concurrentie en banenverlies.” Ook de FNV is er zeker van dat er banen gaan verdwijnen als de plannen van de Europese commissie doorgaan.
Bij invoering van het Port Package kan het werk ook door scheepspersoneel zelf worden gedaan. Ook zouden onveilige situaties ontstaan als ongekwalificeerd personeel de taken van de huidige havenarbeiders overneemt, stelt de bond.

Jan Marijnissen

Op de Wilhelminapier worden de havenwerkers onder meer toegesproken door Jan Marijnissen. De SP-voorman steekt de havenwerkers een hart onder de riem: “Vergeet niet dat waar jullie nu voor strijden, jullie ouders al eerder hebben binnengehaald. Dit is niet eens een offensieve strijd, maar een defensieve strijd; om te behouden, het havenwerk als een beroep! En daarom zeg ik: Be proud to be a docker.”

In het Europees parlement heeft Erik Meijer namens de SP meermaals bezwaar aangetekend tegen de liberaliseringsplannen. Jan Marijnissen heeft de acties van de havenwerkers vanaf het prille begin gesteund.

Nog een boze staker

Zie ook: Havenwerk voor havenwerkers
Erik Meijer: “Port Package moet van tafel” (landelijk)

Jan Marijnissen solidair met Europese havenstakers (landelijk)

Download hier de folder zoals uitgedeeld bij de actie als word-document of als pdf-bestand
(hiervoor heb je wel de acrobat-reader nodig)
(Voor het downloaden van het PDF-document: Klik met de rechtermuisknop op de link en kies: doel opslaan als / save target as)

Terug naar Actie

U bent hier