h

Brief aan wethouder Janssens over afvalstoffenheffing

15 augustus 2003

Brief aan wethouder Janssens over afvalstoffenheffing

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat
Archief

Rotterdam, 15 augustus 2003

Schriftelijke vragen aan het college van B & W

Betreft: Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Geacht college,

12 juni jongstleden wilden wij -direct na de commissievergadering Middelen- extra informatie over de problemen rond de onterecht geïnde afvalstoffenheffing van wethouder Janssens. Wij hadden nog niet eerder een brief aan een wethouder gestuurd maar schuwen nooit het experiment, zodoende ging de volgende brief zijn richting uit:

Wethouder Janssens
Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

12 juni 2003

Geachte heer Janssens,

Recentelijk kwam ons ter ore dat een groot aantal Rotterdammers, door een computerfout van Eneco, en aantal maanden ten onrechte een aantal termijnen afvalstoffenheffing hebben betaald. Deze mensen waren in het bezit van een kwijtschelding voor deze belastingsoort. Eneco heeft inmiddels toegegeven dat ze deze fout gemaakt hebben, en heeft de maandtermijnen van hun klanten inmiddels weer op het juiste bedrag gezet. Eneco is echter niet van plan om met terugwerkende kracht de ten onrechte geheven afvalstoffenheffing terug te betalen; pas bij de eerstkomende jaarrekening kunnen de slachtoffers het teveel betaalde bedrag verrekend krijgen. Hiermee gaan veel mensen niet akkoord, ze willen hun geld zo snel mogelijk terug ontvangen. Ook de Gemeentebelastingen Rotterdam heeft ons gemeld dat ze niet tot directe terugstorting zullen overgaan.

Onze vragen aan u:

  1. Kunt u er voor zorgen dat de slachtoffers van deze fout zo snel mogelijk hun geld terugkrijgen?
  2. GBR moet natuurlijk aanzienlijke kosten maken om het geld terug te storten; de fout ligt bij Eneco. Vindt u ook niet dat Eneco GBR moet compenseren voor deze kosten, bijvoorbeeld door een (eenmalige) verlaging van de servicekosten?

Toen wij half juli nog geen antwoord op dit briefje hadden nam de fractie contact op met het secretariaat van de wethouder. Na veel navragen kwam de aap uit de mouw: de brief was op het kantoor van de wethouder kwijtgeraakt. Zodoende hebben wij een kopie van onze brief op 18 juli bij de wethouder afgegeven. Er zou snel een antwoord van GBR komen op onze vragen. Uiteindelijk, na nog maar eens navragen, kwam er op 12 augustus een brief van de wethouder. In deze brief geen antwoorden op onze vragen, maar een verwijzing naar de stukken van de vergadering van de Commissie Middelen van 12 juni. Bijgevoegd was een kopie van de beantwoording van de vragen die tijdens het vragenhalfuurtje door een burger gesteld waren over dit onderwerp.

  1. Dit alles dwingt ons tot het stellen van de volgende, officiële, schriftelijke vragen:
    Kunt u er voor zorgen dat de slachtoffers van deze fout zo snel mogelijk hun geld terugkrijgen?
  2. GBR moet natuurlijk aanzienlijke kosten maken om het geld terug te storten; de fout ligt bij Eneco. Vindt u ook niet dat Eneco Gemeentebelastingen Rotterdam moet compenseren voor deze kosten, bijvoorbeeld door een (eenmalige) verlaging van de servicekosten die Eneco aan GBR rekent?

Met vriendelijke groet, Theo Cornelissen, Fractievoorzitter SP in de gemeenteraad van Rotterdam, (06-) 20 43 01 96, E-mail

Zie ook: Teveel betaalde afvalstoffenheffing

Terug naar Archief

U bent hier