h

Dakloze kinderen

7 juni 2003

Dakloze kinderen

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat
Archief

Rotterdam, 06 juni 2003

Schriftelijke vragen aan het college van B & W

Betreft: Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Geacht college,

In de raadsvergadering van 22 mei 2003 is het voorstel behandeld om de motie Palm als afgedaan te beschouwen omdat het College de behoefte aan opvang voor gezinnen met kinderen erkent, dat zij maatregelen neemt om aan deze behoefte tegemoet te komen en tegelijkertijd via preventieve maatregelen de behoefte probeert te beperken.
Vanuit verschillende bronnen blijkt inmiddels dat er nog steeds gezinnen met kinderen op straat terecht komen.

De SP-fractie heeft hier de volgende vragen over:

  1. Kunt u aangeven hoe vaak locale zorgnetwerken effectief hebben kunnen ingrijpen en hebben voorkomen dat een gezin op straat kwam te staan en hoe vaak deze interventie niet is gelukt?
  2. Bestaan er in alle deelgemeenten lokale zorgnetwerken, uit welke middelen worden deze gefinancierd en kunt u garanderen dat deze financiering ook in de toekomst gegarandeerd is?

    Tijdens een werkbezoek op 4 juni van de commissie Sociale Zaken in Charlois bleek dat er voor gezinnen met kinderen, die via Interventieteams uit illegale kamerverhuur worden gezet, regelmatig geen alternatieve woning is en dat deze gezinnen veelal op straat terecht komen omdat ook de beschikbare opvang onvoldoende is.

  3. Bent u bekend met deze problemen, wat is de omvang hiervan en wat gaat u hieraan doen?
  4. Klopt het dat ondanks de uitbreiding van opvangmogelijkheden voor gezinnen, er voor deze gezinnen kennelijk nog geen plaats is?

    De SP-fractie kreeg 6 juni ook een melding via R'go dat een gezin met twee kinderen van acht en dertien jaar en zwakbegaafde ouders 16 juni a.s. uit huis dreigt te worden gezet, dit terwijl op korte termijn schuldsanering begint en de huur inmiddels betaald wordt.

  5. Bent u met ons van mening dat voorkomen moet worden dat zwakbegaafde gezinnen op straat terecht komen en bent u bereid hier te bemiddelen?
  6. Kloppen de signalen dat verschillende woningcorporaties waaronder Woonbron Maasoevers te weinig terughoudend lijken te zijn met uitzettingen van zwakbegaafde gezinnen?
  7. Hoe vaak worden in Rotterdam zwakbegaafde gezinnen op straat gezet en klopt het dat voor hen vaak onderdak gevonden wordt in opvangvoorzieningen ver buiten de stad?

Zo ja, betekent dat dat er dus kennelijk toch nog een substantieel tekort is aan opvangvoorzieningen voor gezinnen met kinderen in Rotterdam?

Meer informatie: Theo Cornelissen (06-) 20 43 01 96, E-mail of Ineke Palm (06-) 51 11 10 73, E-mail

Terug naar Archief

U bent hier