h

Actie tegen de ABN-AMRO Clusterbommen

19 juni 2003

Actie tegen de ABN-AMRO Clusterbommen

Op vrijdag 20 juni organiseren Rotterdamse SP'ers een actie tegen de betrokkenheid van ABN-AMRO bij het gebruik van clusterbommen. SP-Rotterdam, waaronder SP-Capelle, voeren bij diverse bankfilialen in Rotterdam en Capelle a/d IJssel actie. Er wordt door Tweede Kamerlid Krista van Velzen en gemeenteraadsfractievoorzitter Theo Cornelissen een petitie aan de bankmanagers overhandigd.

ABN-AMRO investeert in het Britse bedrijf Insys, dat verantwoordelijk is voor het testen en onderhouden van clusterbommen. Clusterbommen verspreiden honderden granaten die alles en iedereen vernietigen over een grote oppervlakte. Tien tot dertig procent van de explosieven ontploft echter niet onmiddellijk. Dat maakt dat clusterbommen dezelfde uitwerking hebben als anti-personeelsmijnen en gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van mijnenvelden. Nog jaren na het conflict worden mensen gedood of raken verminkt doordat zij op explosieven trappen of - in het geval van kinderen - de fel geel gekleurde granaten oppakken. De granaten lijken sprekend op een frisdrankblikje, waardoor ze erg aantrekkelijk zijn voor kinderen. De SP voert dan ook al geruime tijd actie voor een internationaal verbod op clusterbommen.

ABN-AMRO onderschrijft in de business principles de mensenrechten te respecteren en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Dit weerhoudt de bank er niet van de wapenindustrie te financieren. De SP heeft eerder actie gevoerd tegen de betrokkenheid van ABN-AMRO bij Insys. Daarna heeft de bank toegezegd niet opnieuw zaken te gaan doen met dergelijke bedrijven. De bestaande relatie met Insys wordt echter pas aan het eind van de contractperiode (2006) beëindigd.

Tijdens de oorlog in Irak zijn wederom clusterbommen gebruikt die getest en onderhouden waren door Insys. De resultaten van het gebruik van dit soort wapentuig, onschuldige burgerslachtoffers waaronder veel kinderen, heeft men wereldwijd kunnen aanschouwen. Het is ontoelaatbaar dat er de komende jaren nog meer slachtoffers vallen door clusterbommen. Reden genoeg dus om onze acties voort te zetten totdat de financiering van Insys door ABN-AMRO is afgelopen. De SP eist dat ABN-AMRO haar relatie met Insys nu stop zet!

De actie zal worden gehouden op vrijdag 20 juni.

10.00 - 11.30 Duikerlaan 260, Capelle aan den IJssel
12.00 - 14.00 Coolsingel 119, Rotterdam
14.00 - 16.00 Stationsplein 45, Rotterdam

Voor nadere informatie:
Fractievoorzitter - Theo Cornelissen, (06 -) 20 43 01 96, E-mail
Actiecoördinator - Paul van Daalen, (06 -) 20 54 80 49

Terug naar Archief

U bent hier