h

Geslaagde actie op Coolsingel; gehandicaptenvervoer moet blijven

21 maart 2003

Geslaagde actie op Coolsingel; gehandicaptenvervoer moet blijven

Afgelopen woensdag hebben veel gehandicapten met steun van de chauffeurs van Vervoer op Maat actie gevoerd tegen de plannen van wethouder van der Tak om de vervoersvoorziening voor gehandicapten, Vervoer op Maat flink in te perken.
Gehandicapten voor het stadhuis

De gehandicapten waren in groten getale naar het stadhuis gekomen en waren terecht zeer boos op van der Tak.
van der Tak
De voorzitter van Streven doet Herleven (een vereniging t.b.v. ontspanning voor invaliden), de heer Vermaat mocht onlangs nog een onderscheiding van de heer van der Tak ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk. Toen kwam de wethouder bij hem als een zeer sociaal man over. Vermaat: "Bent u nu echt dezelfde van der Tak die ik eerder gesproken heb? Ik kan het nauwelijks geloven!"
Het enige dat van der Tak te vertellen had was dat hij 'schrijnende gevallen' nog eens apart zou gaan beoordelen en dat hij toch wel bereid was te gaan overleggen met de gehandicaptenorganisaties. Maar vrijwel alles wat hij te berde bracht werd onmiddellijk weggejoeld door de omstanders.
Gehandicapten op de coolsingel en busjes van vervoer-op-maat

SP burgerraadslid Ineke Palm heeft de zaak onmiddellijk dezelfde woensdagmiddag op de agenda van de commissie van Sociale Zaken gezet. Tekorten op de vervoersvoorziening kunnen worden aangevuld uit de algemene middelen in plaats van te bezuinigen op deze voorzieningen die gehandicapten broodnodig hebben om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Bezuinigen op Kamer tot kamervervoer kan al helemaal niet, immers hier gaat het om de meest zorgbehoeftigen.
Waar zijn die miljoenen van de voorgaande jaren gebleven? Maar ook de rantsoenering van het aantal zones moet afgewezen worden. Gehandicapte mensen hebben evenveel recht op vervoer als niet-gehandicapten. Zolang het gewone openbaar vervoer niet toegankelijk moet er onbeperkt vervoer op maat beschikbaar zijn voor deze mensen. Wethouder Van der Tak bekende dat hij de bezuinigingen moeilijk vond maar hij zit met een tekort van 17 miljoen. En aangezien Rotterdam meer doet dan de wettelijke zorgplicht kan daar 4 miljoen op worden bezuinigd. Palm vindt dat Rotterdam meer moet doen dan de minimale wettelijke zorgplicht en zich minstens moet houden aan het protocol. Ook de meeste andere commissieleden vonden dat het kamer tot kamervervoer in elk geval op hetzelfde niveau moest blijven.

Terug naar Actie

U bent hier