h

Red de Solidariteit

1 februari 2003

Red de Solidariteit

Rotterdam, 01-02-2004

Protesteer tegen de verhoging
eigen bijdrage thuiszorg, en meld ons de gevolgen

Per 1 januari zijn de eigen bijdragen in de thuiszorg verhoogd. De eerste signalen wijzen erop dat de bijdragen zo hoog worden, dat veel mensen hun thuiszorg niet meer kunnen betalen. Ze moeten hun thuiszorg afzeggen terwijl ze die wel nodig hebben, minder uren thuiszorg nemen of gaan bezuinigen op andere noodzakelijke basisbehoeften. Sinds 1 januari hebben al meer dan 5000 mensen die eigenlijk thuiszorg nodig hebben, opgezegd omdat ze de eigen bijdrage niet meer konden betalen.

De SP heeft al eerder geprotesteerd tegen deze verhoging. Niet alleen worden ouderen en gehandicapten financieel zwaar getroffen, ook zal de maatregel leiden tot veel bureaucratische rompslomp.
Tijdens een spoeddebat dat SP-Kamerlid Agnes Kant aanvroeg met staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, is toegezegd dat er een onderzoek komt naar de gevolgen van deze verhoging.
De SP is zelf alvast begonnen met het inventariseren van de gevolgen. Heeft u (of een familielid/naaste) ook te maken met een verhoging van de eigen bijdrage, protesteer dan mee! En vul het actieformulier in.

Weet u niet hoeveel uw eigen bijdrage wordt? Zo rekent u 'm uit:

  1. Het uurtarief gaat van € 4,60 naar € 11,80. Vermenigvuldig dit met het aantal uren zorg per 4 weken. Dit betaalt u als dit niet boven het maximale bedrag komt.
  2. Uw maximale bedrag kunt u bepalen door 15% van uw ongecorrigeerde (jaar)verzamelinkomen (bijvoorbeeld AOW+vakantiegeld+toeslagen) te nemen, dit bedrag te delen door 13 en hiervan € 140 af te trekken. Indien dit lager is dan 1, betaalt u dit bedrag.
  3. Er is ook een ondergrens van € 16 per 4 weken. Indien uw maximale bedrag lager is dan € 16, betaalt u €16. Indien u slechts één uur zorg ontvangt in 4 weken, betaalt u €11,80.

U kunt uw nieuwe eigen bijdrage ook uitrekenen via de website van de SP. Hier kunt u ook uw protest indienen.

Ik protesteer tegen de verhoging van mijn eigen bijdrage voor de thuiszorg!

Naam 
Adres 
Postcode Woonplaats 
Telefoon 
E-mail adres 
Houd me op de hoogte van vervolgacties
Ik betaalde per week
Aantal uren thuiszorg per week
Ik moet gaan betalen
(per 4 weken)
De gevolgen zijn


U kunt het formulier ook downloaden al word-document of in pdf-formaat (hiervoor heb je wel de acrobat-reader nodig)
(Voor het downloaden van het PDF-document: Klik met de rechtermuisknop op de link en kies: doel opslaan als / save target as)

Terug naar Red de Solidariteit

U bent hier