h

Opnieuw acties tegen oorlogstransport in haven Rotterdam

18 februari 2003

Opnieuw acties tegen oorlogstransport in haven Rotterdam

Tomaat Nieuws Archief Tomaat

Rotterdam, 18 februari 2003

Opnieuw acties tegen oorlogstransport in haven Rotterdam

Gisteren voerde de SP opnieuw actie tegen oorlogstransporten over Nederlandse grondgebied. Aan de Steinweg in haven 45-80 te Rotterdam protesteerden SP’ers te land en te water tegen de komst van treinen vol met legertrucks.

Op het haventerrein posteerden zich een tiental SP’ers met spandoeken en borden tegen de oorlogsvoorbereiding. Theo Cornelissen houdt een jeep staande om te informeren wat het leger te zoeken heeft op Rotterdams grondgebied
SP-gemeenteraadslid Theo Cornelissen houdt een jeep staande om te informeren wat het leger te zoeken heeft op Rotterdams grondgebied.

Ondertussen werd de Steinweg-kade vanaf het water benaderd door de "Vischhandel II" van voormalig SP-kamerlid Remi Poppe, met aan boord actievoerders in zwemvesten, onder wie Kamerlid Krista van Velzen. "Give peace a chance" meldt een groot spandoek tussen de masten. Poppe: "Wij komen om te laten merken dat heel veel mensen er niet van gediend zijn dat Nederland gebruikt wordt als doorvoerhaven om een oorlog voor te bereiken." Van Velzen is woedend op de PvdA, die de transporten goedkeurt. "Bos pleegt kiezersbedrog. Zo worden we een oorlog ingerommeld."
Vanaf de boot wordt in grote kapitalen NO WAR geschilderd op de kade, onder het toeziend oog van militairen met wapens in de aanslag. Hoewel de actie geweldloos verliep, werd één van de demonstranten gearresteerd. Op het terrein wemelde het ondertussen van leger, politie en marechaussee.

De komende dagen zullen zo’n 26 transporten plaatsvinden tussen Venlo en Rotterdam. De eerste trein werd bewaakt door Amerikaanse militairen, maar inmiddels zijn ook Nederlandse soldaten hiervoor ingezet. Theo Cornelissen: "Er zijn hier vanochtend zeker zestig busjes met Nederlandse militairen en marechaussee langsgekomen."

Ook in andere plaatsen langs het traject Venlo - Rotterdam worden door de SP acties voorbereid om te protesteren tegen militaire transporten.aktievoerders in de haven
In tientallen gemeenten hebben SP fracties het voorstel ingediend om hun stad tot ’oorlogsvrije gemeente’ te verklaren.

Zie ook: Actie tegen oorlogsvoorbereiding in haven Rotterdam
Wapens VS via Rotterdam naar de Golf
(RD 17-02-2003)
Protest tegen militaire transporten (RTV Rijnmond 18-02-2003)
Actie tegen oorlog Irak op Rotterdam CS
(RTV Rijnmond 18-02-2003)

Terug naar Archief

U bent hier