h

SP-Kamerlid in actie tegen herindeling OV-zones

28 november 2002

SP-Kamerlid in actie tegen herindeling OV-zones

Tomaat Persbericht Archief Tomaat

Rotterdam, 28 november 2002

Zaterdag 30 november zal SP-Tweede-Kamerlid Arda Gerkens samen met kandidaat-Kamerleden en actievoerders uit de regio actie voeren tegen de herindeling van de zones van het openbaar vervoer in de regio Rijnmond. De SP in de regio verzamelde al vele duizenden handtekeningen van reizigers. Op 18 december zal Stadsregio Rotterdam een besluit nemen over de herindeling. De SP zal dan de petitie aan de regioraad aanbieden.

Het openbaar vervoer in en rond Rotterdam moet meer geld gaan opbrengen Stadsregio Rotterdam wil de zonering aanpassen met ingang van juli 2003. Volgens het voorstel worden de zones Rotterdam-Centrum, Rotterdam-Oost en Capelle-Noord, Schiedam en Vlaardingen verkleind. Aan de oostkant van Rotterdam en in Vlaardingen-Noord en Schiedam-Noord komen er nieuwe zones bij. Dat betekent dat reizigers naar Rotterdam-Centrum extra moeten stempelen. De Stadsregio zegt dat de nieuwe zonering ongeveer 4,3 miljoen euro per jaar opbrengt. De Stadsregio rechtvaardigt de prijsstijging door te wijzen op investeringen in het regionale openbaar vervoer, zoals de nieuwe Beneluxlijn, de conducteur op de tram en de plaatsing van tourniquets. Ook wordt gezegd dat de zone-indeling na herzonering beter vergelijkbaar is met die van Amsterdam en Den Haag.

De SP vindt de argumenten van Stadsregio en RET aan alle kanten rammelen. "De investeringen in het regionale openbaar vervoer, zoals de Beneluxlijn, zijn betaald met subsidies uit Den Haag en de gemeenten. De RET houdt daar zelfs geld aan over en het aantal reizigers zal toenemen. De tourniquets in de metro en de terugkeer van de conducteur op de tram zouden zichzelf moeten terugverdienen door het bestrijden van zwartrijden. Rotterdam vergelijken met Den Haag en Amsterdam pleit voor aanpassing van de zones in die steden," zegt Yorick Haan, kandidaat-Kamerlid en initiatiefnemer van de actie. Inmiddels stelde SP'er Gerkens vragen aan minister De Boer (LPF) en verzamelden actievoerders in de regio duizenden handtekeningen.

Zaterdag zal Gerkens samen met kandidaat-Kamerleden Ineke Palm, Theo Cornelissen en Yorick Haan en actievoerders uit de regio handtekeningen verzamelen op verschillende metrostations in Rotterdam en Schiedam. De tocht begint om 14.30 uur op station Rotterdam-Alexander en zal rond 17.00 uur eindigen op station Churchillplein na verschillende tussenstops in Rotterdam en Schiedam.

Meer informatie: Theo Cornelissen (06-) 20 43 01 96, E-mail

Zie ook: Zone Actie

Lees ook het artikel van het Rotterdams Dagblad

Terug naar Archief

U bent hier