h

Lieve Sp-tjes en aanverwante artikelen,

23 november 2002

Lieve Sp-tjes en aanverwante artikelen,

Tomaat Nieuws Archief Tomaat

Afgelopen donderdag was ik bij de uitreiking van de Baanbrekersprijs. 200 baanbrekers hadden bij de liefdadige afdeling van uitzendburo Start een aanvraag ingediend voor een kleine persoonlijke extra subsidie, om hun leven weer een beetje op de rails te krijgen. En aan 30 van hen was het toegekend.

Wat maakt je een baanbreker? Als je jarenlang werkeloos bent, je zit eindeloos in de WAO of je hebt op een andere manier iets teveel tegenwind gehad, en je laat de moed toch niet zakken en probeert een eigen zaakje te beginnen, je wilt een opleiding om je om te scholen of een fiets om op je werk te kunnen komen, dan ben je een baanbreker.

Konden mensen niet terecht bij een andere instelling die gaat over extra persoonlijke subsisies, of nog sjieker een persoonlijk integratie budget. Nou, ik weet niet hoe het in de rest van het land zit, maar Rotterdam heeft 9023 van dat soort instellingen, en ik ben natuurlijk blij dat ze er zijn, ik zou alleen nog blijer zijn als ze ook wat deden.

Als je daarin belandt, raak je zo de weg kwijt. Nou zeg ik altijd, als je de weg kwijt bent moet je het vragen. Dat deed ik zelf ook. De baanbrekersprijs werd uitgereikt in Amsterdam. Dat is natuurlijk een zusterstad van Rotterdam, alleen dan wel een boosaardig soort stiefzusterstad, waar ik de weg niet eens wil kennen. Gelukkig stonden er twee vrouwen te praten op de hoek van de straat. Ik draaide mijn autoraampje open maar stoorde blijkbaar in een goed gesprek want ik hoorde de ene net nog aan de andere vragen: "zeg jij het eigenlijk tegen je man als je een orgamse hebt?" Waarop haar vriendin antwoordt, "nee natuurlijk niet, Henk heeft toch liever niet dat ik hem bel op zijn werk".

Het maakte in ieder geval twee dingen duidelijk. Deze vrouwen waren geen baanbrekers en geen sp-ers ook want dan kom je immers nooit klaar. Dan blijf je bezig!

De 200 baanbrekers van afgelopen donderdag hadden in ieder geval allemaal dezelfde ervaringen. Op het moment dat zij een aanvraag indienden, waren er misschien 600.000 lullen in Nederland in de weer. 300.000 lagen te neuken, 200.000 werden er gepijpt en 99.999 werden op dat moment afgetrokken. En precies die ene lul die over was, zat bij hun aan het loket. En die wees dan ook prompt elke aanvraag af.

Een fiets om op je werk te komen? Dat is oneigenlijke concurrentie voor het openbaar vervoer! Een computeropleiding omdat je in een rolstoel zit. Ja hoor eens, jij zit op je gat, en de IT-sector ligt erop...laten we daar dus maar niet aanbeginnen. En iemand die een bloemenzaakje wou beginnen kreeg te horen dat een hennep-kwekerij economisch meer toekomst had, maar ja helaas weer strafbaar was, zodat het allebei niet doorging.

Deze mensen waren jaren bezig om de moed niet te verliezen, en nu ze van een aardige liefdadige instelling het geld en het vertrouwen wel kregen om aan de slag te gaan, waren ze ontroerend dankbaar.

Ik was voornamelijk boos, dat godverdomme de maatschappij ze al niet jaren geleden dezelfde kans had gegeven.

Jullie idee om werkelozen en wao-ers wel te ondersteunen, is dan ook een van de redenen dat ik blij ben met de SP. Een andere reden is, laat ik maar eerlijk zijn, Jan Marijnissen.

Als lijsttrekker lijkt hij natuurlijk nergens op.

In ieder geval niet op Balkenende. Nee, je kan zeggen wat je wil, maar Balkenende is natuurlijk wel de ideale Christen. Qua uitstraling en Ideeën zit hij tenminste precies tussen de os en de ezel in.

Zalm is mij een beetje tegengevallen de laatste tijd. Ik vind de naam Zalm niet zo goed meer bij hem passen. Een zalm is namelijk een dappere vis die desnoods tegen de stroom inzwemt om zijn doel te bereiken. Terwijl Gerrit Zalm meer een draaikont geworden is, type paling in een emmer snot.

Wouter Bos, tja wat moet je daar nou van zeggen. Bij Idols zou hij zo naar de volgende ronde mogen. Hij is dressed to impress, zingt een aardig liedje mee. Het is dat de inhoud volkomen verloren gaat in de verpakking anders had dat best nog wat kunnen worden.

En Nawijn, ach Nawijn. De laatste week is iedereen over hem heengevallen omdat hij zei voor de doodstraf te zijn. Ach, dacht ik nog, hij lult wel vaker uit die speknek van hem. Ik vind het erger dat hij die doodsvonnissen dagelijks uitvoert. Hij stuurt Koerdische vluchtelingen terug naar Turkije terwijl hij weet dat de Turkse politie ze zal martelen tot de dood erop volgt. Hij stuurt een 18-jarige jongen terug naar Afrika, die vervolgens liever voor de trein springt dan te moeten leven in een land vol honger, oorlog en aids.

En Nawijn zet jonge minderjarige vluchtelingen op een campus in Vught. Waar ze opgesloten, gekleed in een uniform bonuspunten moeten verdienen die niets anders zijn dan airmiles voor het vliegtuig dat ze het land weer uit zal zetten. En waar ze geen enkel contact mogen hebben met ook maar iemand uit de Nederlandse samenleving.

Als je in een zo’n isolatie-kamp werkt ben je al een gore NSB-er. Maar als je zo’n kamp bedenkt, meneer Nawijn, ben je het schofterigste schorem dat er op twee benen rondloopt. Dat schofterig schorem met SS begint, berust geheel op toeval hoor...mag ik hopen tenminste. Nu je binnenkort al strafbaar bent als je een illegaal een beetje op weg helpt, zal het kopgeld ook wel weer ingevoerd worden. Dat je geld krijgt als je in plaats van een Jood een illegaal aangeeft bij de autoriteiten.

Verdient minister Nawijn om deze daden wellicht de doodstraf? Ik weet het niet, want ik ben God niet. Ik solliciteer ook niet naar die functie want daar worden toch alleen maar mannen voor aangenoemen. Maar was het niet humaner en barmhartiger van diezelfde God geweest als hij dit ene kwaadaardige zaadcelletje nou eens niet bij het eitje van moeder Nawijn had laten komen?

Lieve Sp-ertjes en aanverwante artikelen, jullie zijn vandaag in Rotterdam, de stad met het allernieuwste museum, voor een overspannen butler en twee hondjes, waar een meneer die jarenlang met gehandicapten werkt afgelopen zondag uitgejouwd mag worden omdat hij in plaats van de dooie Pim Fortuyn tot Rotterdammer van het Jaar werd verkozen. Maar ook een stad waar 121 nationaliteiten hun godsgruwelijke best doen om niet door achterdocht en wantrouwen uit elkaar te raken.

Wat heus niet meevalt als het ziekenfonds met 70% duurder mag worden, de minimumlonen en uitkeringen weer naar beneden gaan en er ook nog eens filmrolletjes niet alleen mislukken maar bewust vernietigd blijken te zijn.

Daar kunnen we best wat steun bij gebruiken. Mijn moeder zei altijd: als je eerlijk en betrouwbaar bent, en je sluit niemand buiten maar laat iedereen een hapje mee-eten, dan kom je een heel eind in het leven. Dat zijn zo ongeveer ook de principes van de SP, je staat dan ook zelfs in de meest pessimistische peiling al op 17 zetels, en als het er meer worden, zal je mij niet horen mopperen.

Ik wil nog even de groeten doen aan Emile Ratelband voor hij door zijn eigen wurgslangen met zijn kop tegen de vurige kooltjes wordt gedouwd...en jullie veel succes wensen.

Dag, ik was carrie, zet m op, jongens!

Terug naar Carrie spreekt op verkiezingscongres SP

U bent hier