h

Ineke Palm (SP): 'Waren er nu verkiezingen, dan wonnen we alle raadszetels terug'

29 november 2002

Ineke Palm (SP): 'Waren er nu verkiezingen, dan wonnen we alle raadszetels terug'

Tomaat Nieuws Archief Tomaat

Ineke Palm (SP):
'Waren er nu verkiezingen, dan wonnen we alle raadszetels terug'

Zaterdag 23-11-2002
bron: Rotterdams Dagblad

Door Eefje Oomen

Rotterdam - Klein van stuk, zachte g, bedeesd stemgeluid, bescheiden; zéker voor een politicus. Te midden van luidruchtiger collega's valt SP'er Ineke Palm nauwelijks op. Toch neemt de 51-jarige Rotterdamse epidemioloog die voorheen in Nijmegen werkte, een steeds prominenter positie in haar partij in. Niet alleen is het voormalige raadslid en huidig burgerraadslid inmiddels voorzitter van de lokale afdeling. Ze bezet óók de negentiende plek op de kandidatenlijst waarover de SPleden zich vandaag in de Doelen uitspreken. Een plek die een paar maanden geleden nog als 'onverkiesbaar' gold, maar die na de opiniepeilingen van de afgelopen weken niet zo kansloos meer is.

In de peilingen staat de SP er onverwacht goed voor. Tussen de 16 en 22 zetels, is de schatting. Hoe raamt u uw eigen kansen op een plek in de Kamer?

Palm: "Ik hou er serieus rekening mee."

Hoe serieus?

Palm: "Eh, heel serieus."

Vijftig procent kans?

Palm: "Nou... Meer."

Zestig?

Palm: "Nou... Wel iets meer."

Dus?

Palm: "Zeg maar: 75 procent."

Hoe verklaart u die plotselinge populariteit van de SP?

Palm: "Zo plotseling is die niet. Waar we bij de raadsverkiezingen in Rotterdam hebben verloren, hebben we het bij de landelijke verkiezingen in mei niet slecht gedaan. Maar de SP heeft een nieuwe aantrekkingskracht, ja. Ik denk vooral onder kiezers die de dupe zijn geworden van de afbraak van de publieke sector: de slechtere gezondheidszorg, de problemen in het onderwijs. Tussen de nieuwe aanhangers zitten ook mensen die het wél goed hebben, maar zich solidair verklaren met mensen die minder hebben."

De intellectuelen en de arbeidersklasse: voorheen nog broederlijk samen in de PvdA.

Palm: "Maar de PvdA is zijn sociale gezicht kwijt, na Paars, na Kok. Velen zien de PvdA zelfs als de partij die gezorgd heeft voor de afbraak van de publieke sector. De SP is wel duidelijk links gebleven en de SP heeft - moeten we natuurlijk niet vergeten - in Marijnissen ook een hele goede leider. Marijnissen oogt betrouwbaar, is betrouwbaar."

Daar lijkt het na Fortuyn óók om te gaan; het charisma van de politiek leider.

Palm: "Ik zou liever hebben dat kiezers naar de partijprogramma's kijken. Dat de inhoud voorop staat. Die focus op leiders doet toch een beetje Amerikaans aan. Maar goed: we hebben Jan Marijnissen en die gaan we niet verborgen houden. Dus: wel posters plakken met Jan erop."

Nu de SP er zo florissant voorstaat, lijkt de nederlaag bij de Rotterdamse raadsverkiezingen helemaal een gotspe. SP verloor drie van de vier raadszetels.

Palm: "Daar zijn we erg van geschrokken. Direct na die verkiezingen zijn we de wijken ingegaan om erachter te komen waarom zo velen op Leefbaar Rotterdam hadden gestemd. Bleek dat het toch vooral proteststemmen waren. Stemmen van mensen die al jaren proberen hun verhaal te halen bij de overheid en het zat waren. Ik vraag me af of die kiezers wel wisten waar Leefbaar en LPF precies voor stonden."

Maar oppositiepartij SP had die proteststemmen toch ook binnen kunnen slepen?

Palm: "Eerlijk: we hebben het in Rotterdam niet goed gedaan. Vóór de verkiezingen van '98, toen we hier wel veel wonnen, waren we zeer aanwezig in de wijken. De afgelopen jaren stond dat op een lager pitje. Al die mensen die teleurgesteld waren, konden hun frustratie dus niet bij ons kwijt. De komende jaren gaan we het weer beter doen. Meer contactpunten in de wijken, meer acties. Zorgen dat we weer zichtbaar zijn."

Als tussentijdse raadsverkiezingen mogelijk waren, zou de SP in Rotterdam beter scoren?

Palm: "Zouden er nu raadsverkiezingen zijn, dan wonnen we al die verloren raadszetels weer terug. En nog wel meer."

Terug naar Archief

U bent hier