h

Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Rotterdam,

10 juni 2002

Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Rotterdam,

Tomaat Nieuws Archief Tomaat

Betreft: rekenkameronderzoek en commissiereizen

Rotterdam, 9 juni 2002

Geachte collega's De eerste commissievergaderingen zijn gestart en naar aanleiding daarvan wil ik 2 zaken aan U voorleggen. De eerste kwestie betreft het onderzoek dat de onafhankelijke Rekenkamer Rotterdam elk jaar op verzoek van de gehele raad zou willen uitvoeren. De afgelopen jaren is de raad niet unaniem tot een dergelijk verzoek gekomen. Dat betreur ik zeer en het zou goed zijn als we nu, bij de start van een nieuwe raadsperiode, er wel in slagen tot een gezamenlijk verzoek te komen.
Zelf zou ik het volgende onderwerp willen aandragen: een onderzoek naar de aanbesteding en het toezicht op de uitvoering van grootschalige verbouwingen aan gemeentepanden. Dit voorstel doe ik naar aanleiding van de bespreking van de grote onderhoudswerken aan het stadhuis en vooral de forse begrotingsoverschrijdingen van de gevelreiniging tot maar liefst 5 maal de oorspronkelijke prijs. Al eerder bespraken we de problemen bij de Doelen, bij het Wereldmuseum en museum Boijmans. Hierover is ook een rapport verschenen, gemaakt door extern bureau Berenschot, maar ik heb niet de indruk dat het OBR en Gemeentewerken hieruit voldoende hebben geleerd.
Daarom lijkt het mij een goede zaak als de Rekenkamer Rotterdam nog eens naar de bestaande procedures en toepassingen daarvan in de laatste jaren kijkt en ons daarover rapporteert.

De andere kwestie betreft de commissiereizen.
Bij 2 van de 4 commissies was dit onmiddellijk al een punt van discussie. Het komt mij voor dat er nog niet goed over is nagedacht. Nu na de dualisering lijkt het mij niet vanzelfsprekend dat de commissies op dezelfde manier gaan reizen als voorheen.
De raad moet zich goed afvragen of het wel gewenst is dat de wethouder of in sommige gevallen de wethouders meegaan? Of het vanzelfsprekend is dat de topambtenaren meegaan? Of het opnieuw gewenst is dat geïnteresseerde media meegaan of dat men het liever ´onder ons´ houdt? Of het überhaupt wel gewenst is dat alle commissies gaan reizen en dat er dan voor alle commissies een gelijkgeschakeld budget is?
Verder wordt mijns inziens nu de omgekeerde weg bewandeld. Er is eerst door de vorige raad een budget vastgesteld van 3750 Euro per commissielid. Vervolgens wordt er nu een periode in het najaar vastgesteld en pas daarna wordt er bekeken of men in die periode ergens op de wereld ook nog iets leerzaams kan bezoeken.
Mij lijkt het gewenst om als commissie eerst Rotterdam te leren kennen, dan vast te stellen welke problemen er zijn en of het nodig is om eventueel elders op de wereld kennis over die problemen op te doen. Dan te bekijken in welke periode men die plaatsen zou kunnen bezoeken en dan pas wat het benodigde budget is.

Nogmaals, mijn fractie heeft geen principieel bezwaar tegen werkbezoeken en maakt daarbij ook geen onderscheid tussen een nuttig en noodzakelijk werkbezoek aan Charlois of aan Zeeland of aan Nieuw-Zeeland. De SP heeft wel groot bezwaar tegen het maken van reisjes omdat iemand daar ooit geld voor heeft gereserveerd. Dat lijkt me geen goed signaal aan de burgers die op 6 maart hebben laten weten behoefte te hebben aan nieuwe politiek en dat het tijd is om alle vanzelfsprekendheden uit het verleden te laten varen. Ook commissiereizen op kosten van de gemeenschap zijn dus niet langer vanzelfsprekend en het lijkt me zinnig om hierover snel met elkaar van gedachten te wisselen.

Met vriendelijke groet, Theo Cornelissen, Fractievoorzitter SP (010-4 66 80 92 of 06-20 43 01 96

Terug naar Archief

U bent hier