h

SP inbreng laatste raadsvergadering oude raad.

13 maart 2002

SP inbreng laatste raadsvergadering oude raad.

Tomaat Nieuws Archief Tomaat

Invaliden opritten

Hieronder de laatste inbreng van de oude SP-fractie in de gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering in de oude samenstelling.

Meneer de voorzitter,

Mensen met een handicap dienen op alle terreinen als volwaardig burger aan de samenleving te kunnen deelnemen. Ze hebben recht op een 'wereld zonder drempels', in de breedste zin van het woord.
Daar zijn we het allemaal (tenminste in deze raad) over eens. Ook in deze stad wordt gewerkt aan een toegankelijke stad, naar de mening van de SP fractie echter nog te langzaam, te weinig ambitieus.
Het voorstel om invalidenopritten te vervangen door de standaard verlaagde band is een duidelijke verbetering voor de meeste gebruikers, met name voor de rolstoelgebruikers. Een stap in de goede richting, maar ook weer net niet. Voor blinden en slechtszienden geeft de verlaagde band minder herkenning. Bij hen bestaat de angst dat zij zonder het merken van het voetpad op een (drukke) rijweg terecht komen. De langzaam aflopende band, vergroot deze angst.
De VGR en de federatie slechtszienden en blindenbelang stellen dan ook voor de verlaagde bandconstructies te voorzien van een waarschuwingsmarkering die zich ook qua klank onderscheidt van de omliggende bestrating, dezgn klanktegels.
Vanuit het college bestonden hiertegen milieutechnische en vooral financiele bezwaren, zo bleek op de commissievergadering. Als alternatief worden nu tegels met noppelrelief aangebracht. De miliebezwaren zijn door de VGR ontzenuwd en bleken ook oplosbaar te zijn. Het gaat dus vooral om een financieel bezwaar: klanktegels zijn duurder. Om de grootst mogelijke veiligheid te bereiken verdienen de klanktegels echter de voorkeur.
Bij visueel gehandicapten bestaat namelijk de angst dat zij zonder het te merken van het voetpad op een drukke rijweg terecht komen. De langzaam aflopende verlaagde band vergroot deze angst. De klanktegel is met de voet voelbaar, met de stok hoorbaar en voor slechtzienden ook zichtbaar. De SP heeft dan ook voorkeur voor de klanktegel.
Als we het werkelijk menen met een toegankelijke samenleving moeten de veiligheidsaspecten voorgaan. Daarom vragen we het College toch een experiment te starten met de klanktegel.

Op de verkiezingsavond georganiseerd door ouderenbonden bleek er nog duidelijk klachten over toegankelijkheid van het stadhuis voor mensen met een handicap. De hellingbaan in de hal is te steil en zou vervangen moeten worden door een plateaulift.

De onderstaande ingediende moties werden allebij aangenomen.

Motie klanktegels

De gemeenteraad van Rotterdam in vergadering bijeen op 12 maart 2002 ter bespreking van de invalidenopritten

Constaterende dat,

- Gefaseerd verlaagde band-constructies worden ingevoerd als vervanging van invalidenopritten;

Overwegende dat,

- visueel gehandicapten zich onvoldoende veilig voelen indien zij zonder het te merken van het voetpad op de (drukke) rijweg terecht komen;

- De VGR daarom heeft gevraagd de verlaagde band-constructie ook te voorzien van een tastbare waarschuwingsmarkering in de vorm van een zogenaamde klanktegels;

Draagt het college op,

Een experiment te starten met klanktegels op enkele drukke en gevaarlijke punten en deze plekken in te vullen in overleg met de VGR,

en gaat over tot de orde van de dag.

Ineke Palm
Mathijs Spaas
Theo Cornelissen

 

Motie toegankelijkheid stadhuis

De gemeenteraad van Rotterdam in vergadering bijeen op 12 maart 2002 ter bespreking van de invalidenopritten

Constaterende dat,

- Het stadhuis onvoldoende toegankelijk is voor mensen met een handicap;

- De hellingbaan in de hal te steil is voor mensen met een rolstoel;

- In de avonduren tijdens openingstijden gebruik gemaakt wordt van de achteringang die niet voorzien is van een hellingbaan en bovendien niet van leuningen voor mensen die slecht ter been zijn;

Spreekt uit dat, Het stadhuis optimaal toegankelijk moet zijn voor mensen met een handicap en deze zoveel mogelijk zelfstandig het stadhuis in en uit moeten kunnen;

Draagt het college op,

In deze toegankelijkheid te voorzien door het aanbrengen van een plateaulift in de hal en tevens ervoor te zorgen dat het stadhuis ook in de avonduren voor mensen met een handicap goed en zoveel mogelijk zelfstandig toegankelijk is,

en gaat over tot de orde van de dag.

Ineke Palm
Mathijs Spaas
Theo Cornelissen

Terug naar Archief

U bent hier